Разработката от Русия на търговски атомен енергиен блок с ядрен

...
Разработката от Русия на търговски атомен енергиен блок с ядрен
Коментари Харесай

Водещите проектанти от „Росатом“ трябва да докажат конкурентоспособността на енергийния блок на „АЕЦ на бъдещето“


Разработката от Русия на търговски атомен енергиен блок с нуклеарен реактор на бързи неутрони БН-1200М, който, както се счита би трябвало да стане един от основните детайли на съветската атомна енергетика на бъдещето минава на нов стадий – водещото планово дружество към държавната корпорация „ Росатом “ - „ Атомпроект “ (Санкт Петербург) би трябвало да обоснове конкурентоспособността на този перспективен енергиен блок.

Както излиза наяве от материали, оповестени на уеб страницата за поръчки на „ Росатом “, „ Атомпроект “ до ноември тази година би трябвало да показа резултатите от разбора на технико-икономическите индикатори на енергоблок БН-1200М, освен в съпоставяне със актуалните съветски атомни енергийни блокове ВВЕР-ТОИ (предполагащи значително намаляване на цената за създаване, периодите и експлоатационните разходи), само че и с различни мощности. Става въпрос освен за план на един енергиен блок БН-1200М, препоръчан за строителство на Белоярската АЕЦ, само че и за два АЕЦ с такива реакторни уреди.

През 2018 година „ Росатом “ одобри нова тактика за развиване на съветската атомна енергетика. Тя е основана на преход към двукомпонентна нуклеарна енергийна система, в която енергийните блокове на АЕЦ с реактори ВВЕР, съставляващи основата на актуалната атомна енергетика ще се експлоатират в коммбинация с енергийни блокове с реактори на бързи неутрони с така наречен затворен ядрено-горивен цикъл. При затворения ядрено-горивен цикъл се усилва значително горивната база, като се основава опция за понижаване на размера на радиоактивните боклуци, с помощта на „ изгарянето “ на рисковите радионуклеиди. Така съгласно упованията се вземат решение два основни казуса на актуалната атомна енергетика, свързани от една страна със запасите от естествен уран, които не са неограничени и с размера от отработено нуклеарно гориво, което в тази ситуация понижава. Русия, както означават специалистите, заема първо място в света във връзка с технологията на строителството на реактори на бързи неутрони.

Сега главните технологии на оборудванията за ядрено-горивен цикъл в Русия се създават при употребата на енергийния комплекс на Белоярската АЕЦ (енергийните блокове на бързи неутрони с реактори БН-600 и БН-800) в композиция със съществуващи и одобрени уреди за произвеждане на нуклеарно гориво, преправка на отработено нуклеарно горимо и ръководство на отработено нуклеарно гориво и радиоактивни боклуци.

Разработката на търговски енергиен блок на бързи неутрони е идващият стадий на развиването на технологиите. От предприятията на „ Росатом “ бе квалифициран механически план за реактор БН-1200М с електрическа мощ от 1200 МВт и материали по плана за енергиен блок БН-1200М. На взаимно съвещание на научно-техническите препоръки на „ Росатом “ през 2017 година бе предложено доработване на документите за възстановяване на технико - икономическите индикатори на енергийния блок и създаване на цялостен комплект от планова документи за главния блок БН-1200М на Белоярската АЕЦ.

Според техническото задание измежду главните технико - стопански характерности на енергийния блок БН-1200М са: 60-годишен период на употреба, 60-месечен период на създаване от по този начин наречения „ първи бетон “ до пуска на реактора, цена на електрическата енергия – 2,35 рубли за киловатчас. Що се касае до въпросите на сигурност, то съгласно плана, даже при хипотетични тежки повреди отвън плановите не се постанова евакуация на популацията и изселване на популацията от регионите наоколо до атомната електроцентрала. По-рано бе обявено, че решение за строителството на пилотен план на блока БН-1200М на Белоярската АЕЦ може да бъде взето при започване на 2020 година

„ Атомпроект “ е измежду инженеринговите компании на „ Росатом “. и развива действия, свързани с проектирането на атомни електроцентрали.

По материали на непознати медии
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР