Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им позволи

...
Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им позволи
Коментари Харесай

За пръв път в света: учени получиха течен магнит

Разработка на американски учени от университета в Масачузетс им разреши за пръв път в света да получат течен магнит, заяви в. " Мейл он сънди ".

Откритието се смята за пробив в науката, защото течният магнит резервира свойствата си даже при смяна на формата. Той ще разреши на учените в бъдеще да могат да конструират течни роботи, съобщи Българска телеграфна агенция.

Екипът на доктор Томас Ръсел е създал течността посредством наночастици метал, разтворени в полимерно-маслен микс. Те са толкоз крепко споени на повърхността на флуида, че остават намагнетизирани и при смяна на формата му. Екипът цели седем години работил над плана, при който били трансформирани тъй-наречените " парамагнитни феро флуиди " /метални частици, плаващи в в течност/, в непрекъснати магнити.

Професор Ръсел открил, че ферофлуидите не губят магнетизма си при смяна на формата, в случай че те са задоволително сгъстени върху повърхността на всяка капка и дистанцията сред тях е минимум 8 нанометъра. По този метод се получава външен пласт, чието държание е като на непрекъснат магнит, задържащ целия магнетизъм, ориентиран към центъра на течността. Капките остават намагнетизирани даже и когато биват разделяне на по-малки, с размерите на човешки косъм.

" Самите ние бяхме сюрпризирани, когато получихме материал, който е по едно и също време течен и магнитен. Досега се считаше, че непрекъснатите магнити могат да бъдат единствено от твърдо вещество ", споделя проф. Ръсел. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР