Разработени през , пер- и полифлуороалкиловите вещества (PFAS) са семейство

...
Разработени през , пер- и полифлуороалкиловите вещества (PFAS) са семейство
Коментари Харесай

Пер- и полифлуороалкилирани вещества, „скритата отрова“

Разработени през , пер- и полифлуороалкиловите субстанции (PFAS) са семейство от над 9000 химикала с доста индустриални и козметични приложения.

Те бяха пробив в софтуерния прогрес по това време, , като го направиха устойчиви на вода и петна, прибавиха свойства за закъснение на горенето и усъвършенстваха химическата непоклатимост за по-дълготрайни артикули.

Оттогава използването им се разшири в козметичната и хранително-вкусовата индустрия.

Отрицателните им въздействия върху човешкото здраве обаче са огромни и не престават да се изследват.

В тази публикация обсъждаме PFAS, къде се намират, техните евентуални опасности за здравето и рекомендации за понижаване на експозицията на PFAS.

Къде можем да срещнем пер- и полифлуороалкилирани субстанции?

Пер- и полифлуороалкилирани субстанции (PFAS) се  в:

  • нечиста питейна вода
  • съдове с незалепващо покритие
  • материал за пакетиране на храни
  • срещу петна и водоустойчиви покрития за облекла, мебели и килими
  • артикули за персонална хигиена
  • козметични артикули, като основа за грим
  • противопожарна пяна
  • бързи храни, месо, риба и миди
  • модифицирани храни, в това число пуканки за микровълнова печка
  • зърнени артикули с ниско наличие на фибри и високо наличие на мазнини, като самун и тестени произведения
  • прахуляк

Съображения за сигурност

И въпреки всичко PFAS са нож с две остриета – химичните свойства, които ги вършат отлични за промишлена приложимост, са същите свойства, които заплашват околната среда и човешкото здраве.

Те имат дълъг полуживот, което ги прави устойчиви химикали. Това значи, че те не се разграждат елементарно, тъй че след това се натрупват в околната среда, в това число в скотски и човешки тъкани.

Хората се излагат на PFAS най-вече посредством диета, както и посредством нечиста , контакт с кожата от козметични артикули и артикули за персонална хигиена, замърсяване на въздуха на закрито.

Въпреки че някои  показват, че PFAS могат да бъдат открити в ниски и евентуално безвредни равнища в околната среда, преобладаващото им наличие в нормалните артикули и натрупването им в човешкото тяло основава обилни опасения за сигурността и токсичността.

Всъщност демонстрира, че PFAS се намират в кръвта на огромна част от изследваните възрастни и се натрупват в черния дроб.

Рискове за здравето

В допълнение към това, че са устойчиви химикали в околната среда, PFAS са    (EDC), съединения, които пречат на естествените функционалности на хормоните в тялото.

Ето някои от документираните опасности за здравето на PFAS.

Увреждане на черния дроб

В тялото PFAS се натрупват най-вече в чернодробната тъкан, което прави увреждането на черния дроб един от най-изследваните здравни резултати на PFAS.

Прегледът от 2022 година, упоменат нагоре — който преглежда изследвания както при животни, по този начин и при хора — демонстрира, че излагането на PFAS е обвързвано с признаци на увреждане на черния дроб и нараснал риск от развиване на положения като неалкохолна мастна чернодробна болест (NAFLD), което от своя страна може да водят до по-сериозни положения като цироза .

 е набор от чернодробни болести и една от водещите аргументи за хронично чернодробно заболяване и евентуална чернодробна непълнота.

Точният му механизъм е неразбираем, само че някои специалисти считат, че PFAS нарушава обработката и съхранението на мазнини в тялото, увеличавайки отлаганията на мазнини в черния дроб, които след това повреждат този орган и провокират други метаболитни нарушавания.

Ендокринни и метаболитни нарушавания

Като ендокринни смущаващи химикали, PFAS се свързват с метаболитни нарушавания, в това число , нарушавания на щитовидната жлеза и диабет.

Преглед  предполага, че пренаталното излагане на PFAS по-късно е обвързвано с прекалено затлъстяване и нараснал риск от наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст.

също поддържат връзката сред PFAS и нарушеното здраве на щитовидната жлеза, което по време на бременност нарушава равнищата на глюкозата и  инсулина , увеличавайки риска от развиване на гестационен диабет.

Гестационният диабет  възниква, когато равнищата на кръвната захар станат прекомерно високи по време на бременност и може да бъде нездравословно за родителя и бебето.

Репродуктивно здраве

PFAS може да наруши репродуктивното здраве още от пубертета , като евентуално повреди функционалността на яйчниците.

Преглед  акцентира проучване, което открива връзки сред излагането на PFAS и забавеното начало на менструалния цикъл, нередовни или по-дълги цикли, ранно начало на  менопаузата и хормонални несъответствия на естроген  и андрогени.

В допълнение, излагането на PFAS по време съставлява дълготраен риск за здравето на плода, само че може също да докара до ниско тегло при раждане или животозастрашаващо положение , прееклампсия .

Констатациите по отношение на PFAS и репродуктивното здраве обаче са спорни и са нужни повече проучвания при хора.

Други опасности

Въпреки че има малко доказателства към днешна дата, настоящите проучвания не престават да обясняват евентуалната роля на експозицията на PFAS за риска и развиването на рак.

Учените към този момент са следили връзки сред експозицията на PFAS посредством питейната вода и развиването  на рак на тестисите и бъбреците.

Друго откри, че PFAS усилва риска от развиване на  рак на бъбреците , тъй че колкото по-голяма е експозицията на PFAS, толкоз по-голям е рискът от рак, добавяйки към доказателствата, че PFAS са канцерогени.

Избягване на PFAS

Правителствените разпореждания и измененията в индустриалните практики имат за цел да понижат излагането на хора на PFAS.

PFAS обаче е група от над 9 000 химикала, не всички от които са ясно категоризирани и изследвани, което прави необятно публикуваната експозиция проблем за публичното здраве.

Независимо от това, към момента може да има някои стъпки, които можете да предприемете, с цел да намалите излагането на PFAS и последващите опасности за здравето:

  • филтър за питейна вода
  • прочетете етикетите на опаковките за PFAS химикали, с цел да знаете какво да избягвате
  • избягвайте съдове за готвене с незалепващо покритие
  • изберете опаковки за храни без PFAS – по-вероятно с рециклируема хартия, стъкло, бамбук или неръждаема стомана
  • изберете артикули за персонална хигиена и козметика без PFAS
  • пропуснете водоустойчивия грим
  • ограничете или избягвайте мощно модифицирани храни като бързо хранене и пържено месо или риба
  • направете пуканки на котлона вместо пуканки в микровълнова фурна
  • поддържайте постоянен график за разчистване, с цел да избегнете натрупването на прахуляк на закрито
  • избягвайте покрития от тъкани, устойчиви на петна и вода

Възникват и професионални експозиции, като да вземем за пример при противопожарно образование. Обсъдете защитните средства, с цел да избегнете контакт с кожата и поемане на съединения, съдържащи PFAS.

Заключение

PFAS са семейство от над 9000 химикала с доста промишлени приложения, които оферират резистентност на вода и петна, добавяйки свойства за закъснение на горенето и химическа непоклатимост на текстила.

Те се намират и в нечиста питейна вода, заведения за бързо хранене, артикули за персонална хигиена и козметични артикули, както и в някои съдове за готвене с незалепващо покритие.

Тези PFAS се натрупват в тъканите на тялото и се свързват с нарушено здраве на черния дроб, щитовидната жлеза, бъбреците и репродуктивното здраве и нараснал риск от рак на тестисите и бъбреците.

Изобилието от пер- и полифлуороалкилирани субстанции ги прави сложни за отбягване, само че изборът на хранителни опаковки без PFAS, филтрирането на питейната вода, избягването на устойчиви на петна и вода покрития и грим и ограничението на мощно модифицираните храни може да понижи експозицията и дълготрайните опасности за здравето.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР