Разработчиците на чипове без собствени заводи развиват все по-успешно своя

...
Разработчиците на чипове без собствени заводи развиват все по-успешно своя
Коментари Харесай

$100 милиарда годишно: Бизнесът на чипмейкърите без заводи

Разработчиците на чипове без лични фабрики развиват все по-успешно своя бизнес. През 2017-а оборотът на така наречен fabless-компании за първи път е превишил 100 милиарда $, бележейки растеж от 11%, сочи отчет на анализаторската компания IC Insights.

На 10-те най-големи чипмейкъри без фабрики се падат над 70% от общите доходи в размер на 100,61 милиарда $. Техният оборот се е покачил с 12% по отношение на миналата година и доближава съвсем 74 милиарда $.

Номер едно по продажба в този отрасъл е американската компания Qualcomm. Нейните доходи през предходната година са нарастнали с 11%, достигайки 17,08 милиарда $, съгласно данните на IC Insights, представени от TechNews.

Втори се подрежда Broadcom с доходи в размер на 16,07 милиарда $ (16% повече на годишна база), следвана от графичния разработчик Nvidia, който е направил 9,23 милиарда $ през годината. Именно Nvidia показва най-голям растеж от водещите 10 fabless-чипмейкъри - продажбите й са нарастнали с 44%, с помощта на което се придвижва с две места напред.

Анализатори от тайванската организация CNA означават, че Nvidia е изместила от третото място MediaTek - един от главните производители на SoC за смарт телефони. Приходите на тайванската компания през 2017 година са намалели с 11% до 7,88 милиарда $, по отношение на $8,8 милиарда през 2016. В резултат на това MediaTek слиза на четвърто място.

Спадът при тайванския производител се дължи на намаляването на продажбите в Китай. Тази година обаче MediaTek ще се опита да възвърне изгубените си позиции на пазара на чипове за смарт телефони, който генерира към 60% от приходите на компанията.

На петото е за Apple с доходи от 6,66 милиарда $ през 2017 година и растеж от 3% по отношение на миналата година. ИТ колосът попада измежду чипмейкърите, защото самичък си създава процесорите за своите смарт телефони и таблети, написа TechNews.

Останалите места в Топ 10 заемат фирмите AMD ($5,25 млрд.), HiSilicon Technologies ($4,72 млрд.), Xilinx ($2,48 млрд.), Marvell Technology ($2,39 млрд.) и Tsinghua Unigroup ($2,05 млрд).
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР