Разработчици създават DWeb – нов интернет, в които данните ще

...
Разработчици създават DWeb – нов интернет, в които данните ще
Коментари Харесай

Интернет се връща към корените си – ще става децентрализиран

Разработчици основават DWeb – нов интернет, в които данните ще се съхраняват във възлите на мрежата, а не на сървърите на огромни компании

При децентрализирания интернет ще бъде съвсем невероятно блокирането на уеб сайтове от страна на управляващите

Група уеб програмисти основава така наречен децентрализиран интернет, с цел да отбрани потребителските данни от произвола на огромни компании, в чиито ръце се намират тези данни. Проектът беше разгласен на среща „ Decentralised Web Summit “, проведена от „ Internet Archive “ в Сан Франциско с присъединяване на 800 разработчици и други ИТ експерти, включително основателя на World Wide Web – Тим Бърнърс-Лий.

Децентрализираният интернет се назовава DWeb, а неговата съществена концепция е да работи, без да разчита на централизирани оператори. Потребителите ще могат да се свързват непосредствено посредством компютрите – по този начин, както функционираше World Wide Web в интервала 1980-1990 година и по този начин, както работи днешният торент протокол.

В началото на новия век обстановката в интернет се промени – потребителите започнаха да споделят и да споделят данни посредством централизирани услуги, предоставяни от огромни компании. Сега обаче интернет може да се върне към корените си с плана DWeb, който има доста преимущества, съгласно неговите създатели.

Предимства на децентрализирания интернет

Тъй като при DWeb данните не се натрупват в ръцете на една компания, рискът от всеобщо приключване вследствие на хакерска офанзива понижава. Освен това централизираната скица за данните улеснява наблюдението на жителите от страна на държавните управления и въвеждането на цензура – това може да бъде избегнато благодарение на децентрализирания интернет.

При DWeb за управляващите ще бъде по-трудно да блокират даден уебсайт, тъй като неговите данни ще доближават до потребителския компютър от разнообразни места, както при събаряне от торент. Това, въпреки това, може да има и отрицателни последствия – в децентрализирания интернет ще бъде мъчно, да вземем за пример, да се спре разпространяването на детска порнография и други материали, които нарушават закона.

Принципи на работа

Както изяснява Мат Зумалт от Protocol Labs – компанията, която създава системи и принадлежности за DWeb, един от главните правила на децентрализирания интернет е връзката непосредствено сред възлите в мрежата, в която всеки компютър освен декларира някои услуги, само че също по този начин и ги дава.

Обичайният интернет намира и предава данни по връзките http и https, т.е. ориентира се по тяхното местонахождение, като че ли данните съществуват единствено на едно място. И от това произтича монополът – всеки, който управлява това място, управлява и достъпа до информацията, изяснява минусите на настоящия метод Мат Зумалт.

В децентрализирания интернет мрежовите възли ще бъдат непосредствено свързани между тях. DWeb ще намира наличие въз основа на това какво е то, а не къде се намира. Подобен метод ще разреши запазване и прекачване на данни сред компютрите по разнообразни способи, а не посредством един сървър.

В децентрализирания интернет персоналните компютри ще бъдат употребявани по-функционално в сравнение с в този момент. „ Нашите преносими компютри са единствено екрани. Те не могат да създадат нищо потребно без облака “, по този начин характеризира сегашната обстановка с PC-тата Mуниб Али, съосновател на плана Blockstack – платформа за разработка на децентрализирани приложения.

Ролята на блокчейн

Блокчейн ще се употребява в децентрализирания интернет, с цел да се фиксира придвижването на данните, за вписване на неповторими потребителски имена и даже за непосредствено предпазване на данни. Вече съществуват крипто-валутни планове, които би трябвало да оказват помощ за основаване на DWeb. Така да вземем за пример, Protocol Labs започва през август 2017 година криптовалутата Filecoin, която притегли вложения в размер на $205 милиона, и би трябвало да способства за развиването на свободния пазар за предпазване на данни.

Ако потребителят на децентрализирания интернет има свободен потенциал, той може да съхранява данните на други консуматори, получавайки за това Filecoin. Ако би трябвало да сложи личните си данни някъде, той ще заплати за тази услуга с криптовалута. Всички транзакции се записват в блокчейна.

Нов бизнес модел

При DWeb потребителите постоянно ще заплащат за достъп до една или друга информация, тъй като в децентрализирания интернет на процедура няма да работи бизнес моделът, при който потребителят вижда реклами въз основа на данни, събрани за него. Например, в случай че потребителят желае да чуе ария, която някой е записал и разгласил в DWeb, той ще би трябвало да заплати с криптовалута.

В децентрализирания интернет ще изчезнат множеството пароли. Всеки консуматор ще има единствено една в действителност дълга и невъзстановима ключова дума, която ще работи на всички места в DWeb, за достъп до всички приложения. От друга страна, в случай че загубите тази ключова дума, ще загубите достъп до всичко.

Първи приложения

В момента DWeb към момента не действа, само че към този момент са основани приложения, които работят по децентрализиран модел, както и децентрализирани обществени мрежи като Akasha и Diaspora. Създаден и пробен браузър Beaker Browser. Организацията с нестопанска цел Internet Archive, която поддържа списък от материали, оповестени в интернет, даже направи първи опит да децентрализира личния си уеб страница.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР