Разработчикът на браузъри очаква да привлече 115 млн. долараПритежаваната от

...
Разработчикът на браузъри очаква да привлече 115 млн. долараПритежаваната от
Коментари Харесай

Opera се подготвя за IPO на борсата в Ню Йорк

Разработчикът на браузъри чака да притегли 115 млн. $

Притежаваната от китайски консорциум Opera Ltd. излиза на борсата в Съединени американски щати

Opera, разработчик на едноименния браузър, подаде поръчка за първично обществено предложение на акции (IPO) на борсата в Ню Йорк. Според документите, компанията чака да притегли до 115 млн. $.

През 2017 година Opera генерира оперативни доходи в размер на 128,9 млн. $ и чиста облага от 6,1 млн. $. Компанията е позната най-много с браузъра Opera, само че нейната история е по-богата. Наскоро акционерите я разделиха на две структури, които се занимават надлежно с разработка на браузъри и софтуерна реклама.
още по тематиката
Рекламната компания към този момент се назовава Otello, до момента в който консорциум от китайски компании закупи уеб браузъра, потребителските артикули и марката Opera. Именно  втората конструкция ще се листва на борсата.

Понастоящем Opera разполага с браузър за настолни компютри и няколко браузъра за мобилни телефони. За Android са налични Opera, Opera Mini и Opera Touch, а потребителите на iOS могат да си изтеглят Opera Mini. Съвсем неотдавна компанията пусна независимо приложение Opera News.

Opera има към 182 милиона дейни консуматори месечно на своите мобилни артикули, 57,4 милиона за настолния браузър и 90,2 милиона за Opera News в своите браузъри и независимото приложение. Има, несъмнено, известно припокриване в тези потребителски бази.

По-интересното е, че Opera печели пари единствено от три източника, отбелязва TechCrunch. Основнията е договорката с две търсачки – Yandex е търсещата машина по дифолт в Русия, а Гугъл – в останалата част на света. С повишаване на потребителската база на компанията, сътрудниците й заплащат повече пари, с цел да останат търсещи машина по дифолт.

„ Малък брой бизнес сътрудници са съдействали за забележителна част от приходите ни ”, написа Opera в своя документ F-1. През 2017 година двата водещи бизнес колегата на компанията са обезпечили 56,1% от оперативните й доходи – на Гугъл и Yandex се падат надлежно 43,2% и 12,9% от постъпленията.

Останалите два източника на приоди са рекламата и лицензионните покупко-продажби. Speed ​​Dial функционалността на Opera е авансово напълнена със уеб сайтове по дифолт като Booking.com или eBay. Това са рекламни сътрудници. Някои производители на телефони и телеком оператори също конфигурират авансово Opera браузъри на своите устройства, от което компанията получава някои доходи.

Пазарът на браузъри е мощно конкурентен и Opera е изправена против софтуерни колоси като Гугъл, Apple и Microsoft. В същото време хората прекарват толкоз доста време в своя браузър, че евентуално има задоволително място и за дребен състезател като Opera. Компанията ще бъде записана на Nasdaq под признака OPRA.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР