Разпространяването на дезинформация по социалните медии е помогнало за разпалване

...
Разпространяването на дезинформация по социалните медии е помогнало за разпалване
Коментари Харесай

Германският канцлер осъди сблъсъците в Кемниц



Разпространяването на дезинформация по обществените медии е помогнало за разпалване на насилието в източния немски град Кемниц през последните два дни. Това съобщи през днешния ден министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер, представен от ДПА. По думите на Кречмер последвалата гневна реакция е била учредена на " ксенофобски мнения, погрешна информация и тайни теории и на лъжливи вести ".

Смъртта на 35-годишния немец, евентуално погубен в неделя от двама претенденти за леговище - иракчанин и сириец, породи двудневни митинги. Те частично бяха подсилени от погрешното изказване, че убитият се е намесил в отбрана на жена. Впоследствие полицията отхвърли това изказване, публикувано от крайнодесни групи и уредника на митинга " За Кемниц " в обществените медии.

Полицията заяви, че 35-годишният мъж е бил прободен с нож при сдърпване сред две групи мъже, измежду които са били и двамата хипотетични причинители. Заподозрените са в ареста и са разследвани за ликвидиране. Митингът, провокиран от убийството, събра към 6 000 стачкуващи и към хиляда контрадемонстранти.

От своя страна немският канцлер Ангела Меркел разяснява конфликтите в Кемниц от последните дни и остро осъди всевъзможни форми на дискриминация:
" Видяхме неща, които нямат място в правовата страна. На видео фрагментите ясно се видя, че по улиците на Кемниц бяха гонени хора, имаше ненавист по улиците. Това няма нищо общо с нашата правова страна ".
Меркел добави, че саксонската полиция е взела всички ограничения за попречване на още по-голямо принуждение и акцентира, че в случай че Саксония има потребност от спомагателна помощ за въвеждане на ред, страната е подготвена да окаже поддръжка.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР