Разпространението на пропаганда в социалните мрежи не е нещо ново.

...
Разпространението на пропаганда в социалните мрежи не е нещо ново.
Коментари Харесай

Роботи заливат социалните мрежи с пропаганда

Разпространението на агитация в обществените мрежи не е нещо ново. Мащабите, с които то се случва обаче, може да са изненадващи, оповестява организация Bloomberg. Тя разгласява резултатите от изследване на Оксфордския университет, който е анализирал разпространяването на онлайн агитация в обществените мрежи.

Всеки десети не разграничава подправените вести

Колко на ниска цена е пазаруването на въздействие в интернет

Оказва се, че тук-там тя господства интензивността в обществените мрежи и е толкоз публикувана, че може да повлияе на публичното мнение. Проучването се е съсредоточило най-много върху "компютърна " агитация, която се прави от роботизиран програмен продукт (ботове) или проведени акции.

Знаете ли какво е спам? АБВ Поща дава отговор

Нова машинация с подправени файлове лъже потребителите

Активността на ботовете за онлайн агитация доста зависи от региона. Най-активни са те в Русия и Украйна. Според изследването, 45% от цялата онлайн интензивност в Twitter в Русия е от "силно автоматизирани " профили. В Украйна има и огромна борба сред разнообразни групи в обществените мрежи, които се стремят да насочат публичното мнение в своя изгода.

Очаквано, в Китай също има много сериозна интензивност. Освен от ботове, там се организират и онлайн акции движени от хора. Обикновено те са ориентирани против президента на Тайван. Институциите обаче би трябвало да се борят против няколко огромни мрежи от ботове в Twitter, които са настроени срещу държавното управление.

Проста онлайн машинация коства милиарди на фирмите

Как могат да ни разпознаят по уеб страниците, които посещаваме

Според изследването, част от митингите в Бразилия от 2014 година насам, са стимулирани от интензивността на ботовете и другите системи за онлайн агитация. В Полша също има висока интензивност на ботове. Там към 20% от онлайн полемиките на тематика политика, се водят от ботове. В Съединени американски щати също е засечена огромна интензивност, изключително около президентските избори.

Общо изследването е разкрило интензивност на ботове за агитация в 29 страни. Няма данни за България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР