Разпространението на коронавируса внесе много тревога в живота ни. Две

Разпространението на коронавируса внесе много тревога в живота ни. Две ...

Шест начина да се справим с тревогата.

Разпространението на коронавируса внесе много тревога в живота ни. Две от базовите ни потребности - безопасност и общуване остават неудовлетворени, а това води до стрес. Ето шест начина да си помогнем в този момент, препоръчани от психолога Татяна Аверкина за РИА Новости.
Метод на хартиения пакет
Доближете до лицето си хартиен пакет и подишайте в него. Издишването трябва да е по-дълго от вдишването. Може да направите упражнението и със събрани в лодка длани.
Метод 5-4-3-2-1
Огледайте се и отбележете пет предмета. Уловете четири звука. Докоснете три неща. Почувствайте два мириса, а после и един вкус. Направете това възможно най-бързо. Това ще ви върне към действителността.
Техника defusion
Направете списък с нещата, за които все не ви оставаше време. При появата на тревожни мисли погледнете на тях отстрани. Задайте си въпроса: "За какво са ми тези мисли? С какво могат да ми помогнат? Защо да не се откъсна от тях и не се заема с нещо полезно?"
Разговор със самия себе си
Поговорете със себе си като с най-близък човек. Намерете думи за подкрепа: "Как добре те разбирам. Съчувствам ти много. Но всички имат трудности. Всичко минава и това ще мине."
Ограничаване на потока от информация
Не слушайте и не гледайте всички емисии. Определете източниците, които дават най-претеглената информация. Обсъждайте с близките си само разбираеми и достоверни данни. 
Вашето ноу-хау
Спомнете си какво ви успокоява - домашни любимци, приготвянето на чай или кафе, ароматни вани, плетене... Правете тези неща в трудните моменти и стресът ще отстъпи.
Вижте още полезни съвети ТУК

Източник: actualno.com