Разпространението на коронавируса в България е дифузно. Страната ни по

...
Разпространението на коронавируса в България е дифузно. Страната ни по
Коментари Харесай

Акад. Богдан Петрунов: Дифузно е разпространението на коронавируса в България

Разпространението на ковид в България е дифузно. Страната ни по повърхност е дребна, а затова и границите сред обособените клъстъри е почнала да се размива.
Това сподели в „ Тази заран “ акад. Богдан Петрунов, който е ръководител на отделението за медицински науки на Българска академия на науките.

В поддръжка на тезата си той уточни, че най-вече случаи на инфектирани за последното денонощие са регистрирани в София и Пловдив.

„ Ние в този момент берем плодовете на мачовете, които се организираха с хиляди хора фенове, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на нощните заведения – това няма никакво подозрение, че ще докара до увеличение на броя “, разяснява акад. Петрунов.

Той е безапелационен – настоящето показване на данните не е задоволително безапелационно за обществото: „ Първо – колкото повече изследваме, толкоз повече ще имаме позитивни проби. Не можем да приказваме, че има огромно нарастване, в случай че не го сравним към броя на изследваните. Най-важното е кои заболели се изследват. Ако се изследват от едно огнище, е напълно друго, в случай че е от всеобщ скрининг. Важни са броят на интензивно болните и броят на умрелите. Ако тях ги сравним на 100 хиляди население, незабавно ще забележим къде се намираме “, уточни акад. Петрунов.

По думите му броят на позитивните проби не е индикативен, тъй като не е известно дали всяка единица от тях е независима или има случаи, в които едно лице е тествано няколко пъти и тестванията му се прибавят към общата статистика.

„ Това, което ще докара до ограничение е, в случай че хората осъзнават, че просто би трябвало да проявим дисциплинираност и разсъдък в това нещо. Елементарни ограничения – носене на маски, стерилизация, отбягване на физически контакти “, добави ученият.

Той поддържа носенето на маски с аргумента, че те понижават пръските, които изхвърля човек при говорене, а оттова и количеството на вирусните единици, което също е от голяма важност за това дали човек ще се болести и в случай че да – по какъв начин ще протече болестта.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР