Разпространението на коронавируса в България е дифузно. Ние сега берем

...
Разпространението на коронавируса в България е дифузно. Ние сега берем
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Берем плодовете на мачовете и баловете

 Разпространението на ковид в България е дифузно. Ние в този момент берем плодовете на мачовете, които се организираха с хиляди хора фенове, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на нощните заведения. Това няма никакво подозрение, че ще докара до увеличение на броя. Това сподели пред bTV акад. Богдан Петрунов, който е ръководител на отделението за медицински науки на Българска академия на науките.

В поддръжка на тезата си той уточни, че страната ни по повърхност е дребна, а затова и границите сред обособените клъстъри е почнала да се размива. Доказателството - най-вече случаи на инфектирани за последното денонощие са регистрирани в София и Пловдив.

Той е безапелационен, че настоящето показване на данните не е задоволително безапелационно за обществото.

" Първо - колкото повече изследваме, толкоз повече ще имаме позитивни проби. Не можем да приказваме, че има огромно нарастване, в случай че не го сравним към броя на изследваните. Най-важното е кои заболели се изследват. Ако се изследват от едно огнище, е едно, в случай че е от всеобщ скрининг - друго. Важни са броят на интензивно болните и броят на умрелите. Ако тях ги сравним на 100 хиляди население, незабавно ще забележим къде се намираме ", уточни акад. Петрунов.

По думите му броят на позитивните проби не е индикативен, тъй като не е известно дали всяка единица от тях е независима или има случаи, в които едно лице е тествано няколко пъти и тестванията му се прибавят към общата статистика.

" Това, което ще докара до ограничение, е, в случай че хората осъзнават, че просто би трябвало да проявим дисциплинираност и разсъдък в това нещо. Елементарни ограничения - носене на маски, стерилизация, отбягване на физически контакти ", добави ученият.

Той поддържа носенето на маски с аргумента, че те понижават пръските, които изхвърля човек при говорене, а по този начин и количеството на вирусните единици, което също е от голяма важност дали човек ще се болести и по какъв начин ще протече болестта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР