Разпространението на коронавируса по света затвори за туризъм дори емблематични

...
Разпространението на коронавируса по света затвори за туризъм дори емблематични
Коментари Харесай

Пат в туризма

Разпространението на ковид по света затвори за туризъм даже емблематични дестинации като Милано. И накара туристическите организации в Европа да възвръщат пари за милиони провалени пътувания

Хиляди туроператори би трябвало да върнат на клиенти суми, които към този момент са предплатени към хотели, самолетни компании и други Вместо ограничения за отбягване на банкрути в бранша отрасловото министерство излезе с безполезни рекомендации. Предложенията на бизнеса са за удължение на периодите и обезщетителен фонд. Отпътували доходи за 300-450 милиарда $ в международната туристическа промишленост поради пандемията от ковид пресметна организация към Организация на обединените нации. В България най-пряко ударени са туроператорите - те по закон би трябвало да върнат платеното дотук по провалени и бъдещи екскурзии при липса на нови записвания и невъзстановени депозити от сътрудници. Сега въпросът е по какъв начин да не банкрутират и сега в България няма явен отговор. А решението наподобява в салдото сред турагенциите, които са над 3000, и клиентите им. При неналичието на ликвидност рискът се прелива и към застрахователите и не е ясно дали таваните по наградите ще стигнат за разплащане към всички клиенти.

В лабиринт без излаз

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики При резервация на отмора при туроператор клиентите предплащат част от нея съгласно изискванията в офертата. А той от своя страна капарира към хотели, авиопревозвачи, автобусни компании, екскурзоводи и други декларираните услуги. В подобен нормален темп са подписани хиляди контракти за пътувания, планувани за пролетта, които поради рецесията с ковид в този момент няма по какъв начин да бъдат осъществени. В този случай по закон туристите могат да изберат друго пътешестване, препоръчано от туроператора, или да анулират резервацията и да изискат платените суми в 14-дневен период.

Отмяната на почивки в България е почнала седмици преди коронавирусът да пристигна в страната, само че когато към този момент е бил в други страни като Италия. А съгласно туроператорите в множеството случаи клиентите не желаят да договарят за различно пътешестване след време, а желаят капарото си в този момент с обяснението, че когато обстановката се оправи, ще резервират нова отмора. " Само за март и април в нашата компания са анулирани пътувания на над 1200 туристи ", споделя шефът на сдружението " Аполо " Павлина Иванова. При годишен размер от към 6 хиляди души, които компанията води на почивки в чужбина, това към този момент е 20% от всички, без да е пристигнал най-активният сезон за туризъм - лятото. В отговор на въпроси от туристическото министерство оповестиха, че в интервала до 26 март туроператорите са алармирали за към 12 хиляди анулирани контракта за туристически пакети. Възможно е това да не е цялостното число, доколкото компаниите не са длъжни да уведомяват институциите за провалени почивки. Допитване на " Капитал " до разнообразни туроператори сподели, че съгласно сектора сред 20 и 25 хиляди резервации са анулирани през март и началото на април, и то единствено при по-големите компании. Всички туроператори и туристически организации в България са към 3400.

Каква е общата сума на тези неосъществени пътувания и депозитите на клиентите за тях е невероятно да се пресметна: с изключение на самостоятелни почивки измежду резервациите има и групови, в това число училищен екскурзии, бизнес събития като конференции, персонални празници като сватби и други В писмо от над 100 туроператора до туристическия министър, с което " Капитал " разполага, от сектора споделят, че, в случай че секторът генерира над 4 милиарда лева оборот годишно, " не е чудно, че предплатените суми от туроператори към самолетни компании, хотели и задгранични сътрудници все още надвишават милиони евро ".

И тук идва комплицираният проблем: законът сега задължава туроператорите да възвръщат парите на своите клиенти в двуседмичен период при анулация на пътуването, само че няма обвързване за техните сътрудници - хотели, транспортни компании и други също да им върнат предплатените суми. В същото писмо организациите споделят, че " по отношение на невиждана обстановка в интернационален мащаб всички наши контрагенти в чужбина взеха жизненоважното за оцеляването си решение да трансферират получените суми за прилагане в предстоящ интервал ", вместо да рискуват да ги изгубят, възстановявайки депозити обратно по веригата. Или както споделя шефът на туроператора " Луксутур " Петър Стоянов: " От нас сега се изисква да възстановим пари, с които не разполагаме и които на нас също не са ни върнати ".

Това съгласно туроператорите ги изправя пред колапс. А че подобен сюжет е вероятен, наподобява, позволява и туристическият министър Николина Ангелкова, която неотдавна заяви в изявление, че в случай че актуалната обстановка продължи повече от 2-3 месеца, " ще има банкрути на туроператори ". Евентуалните банкрути значат, че застрахователите би трябвало да поемат възобновяване на сумите на клиентите на компаниите посредством застраховките " Отговорност на туроператора ", само че единствено до тавана им, без да е ясно дали той ще стигне за удовлетворяването на всички искания при актуалната всеобща анулация на пътувания. Проверка на " Капитал " в туристическия указател сподели, че преобладаващата част от туроператорите са със подписани застраховки на минималния предел - 25 хиляди лева Застраховки на максимума - сред 1 и 1.4 млн. лева, имат под 10 компании - водачите в сектора.

Псевдомерките

В тази комплицирана обстановка институциите взеха решение да предложат ограничения, които обаче наподобяват много комплицирани. Накратко: преди седмица туристическото министерство и Комисията за отбрана на потребителите издадоха насоки, съгласно които туроператорите могат да оферират на туристите с изключение на възобновяване на предплатените пари още два разновидността: пътуването да се реализира след време или туристически ваучер на цената на депозитите, който да се употребява за друга отмора на по-късен стадий. За всяка от вариантите компаниите би трябвало да получат експлицитното единодушие на екскурзианта.

В този си тип насоките са изцяло безполезни. Туроператорите могат да предложат всеки от тези или каквито и да е други разновидности на своите клиенти и в случай че се договорят с тях, да ги осъществят и без да съществуват държавни рекомендации за това.

Единствената по-съществена мярка във въпросните насоки е, че се показва, че връщането на сумите за пътувания би трябвало да се случи в 14-дневен период, който стартира да тече един месец след анулацията на изключителното състояние. Юридически противоречиво обаче е дали е допустимо с " инструкции и рекомендации ", какъвто е издаденият документ, да се спре действието освен на текстове в Закона за туризма, само че и на европейската инструкция, регулираща проведените пътувания.

Туристическото министерство и комисията за потребителите се базират на член от признатия в края на март закон за изключителното състояние, съгласно който се удължават с месец след анулация на изключителното ситуацията периодите, " избрани в закон, които изтичат по време на изключителното състояние и са свързани с упражняването на права или осъществяване на отговорности на частноправни субекти ". Според юрист Десислава Фесенко " главен принцип е, че при несъгласие сред европейските правила и национални, които ги транспонират или пробват да лимитират, превес имат европейските над националните ". " Директивата за пакетните туристически пътувания ясно изисква възобновяване на предплатени суми в 14-дневен период от преустановяване на контракта за пътешестване и не планува изключения от това обвързване за туроператорите ", споделя още Фесенко, която е дълготраен експерт по европейско право и бизнес регулации. Спорно изобщо е по какъв начин се пояснява законовият текст, тъй като Национална агенция за приходите да вземем за пример не се преценява с него и изисква заплащане на налог от физическите лица до април.

Но даже и да се одобри, че едномесечното удължение на периода за връщане на задатъци за почивки е юридически издържано, то действително не взема решение главния въпрос - по какъв начин това да се случи при нулеви доходи от нови резервации и невъзстановени пари от контрагенти. " Аз да вземем за пример имам сътрудници в Италия, които ми споделят, че изобщо не може да се приказва за възобновяване на каквито и да е предплатени суми от тяхна страна преди Коледа. Те споделят - ние в този момент се борим да оцелеем от епидемията, по-късно изобщо ще приказваме за пари ", дава образец Павлина Иванова.

Какво да се направи

Когато държавните " инструкции " бяха оповестени, доста от компаниите в сектора разясниха, че те не вземат решение казуса. Тогава туристическият министър разгласи, че туроператорите желаят да съществува единствено една алтернатива за потребителите, платили задатъци за почивки - издаването на ваучери на цената на сумите. " Но Европейска комисия ни е дала инструкции, че не можем да задължим потребителя да одобри ваучер ", сподели Ангелкова пред Би Ти Ви. Задължението да се дава императивно ваучер вместо връщане на парите е недопустимо освен тъй като Брюксел е дал сходни рекомендации, а и тъй като на процедура задължава екскурзианта да осъществя отмора без значение дали желае.

Всъщност обаче браншът предлага модел за отсрочено възобновяване на сумите, който към този момент вкараха Белгия, Франция и Италия, което не лишава потребителя от право на избор. Идеята е вместо възобновяване на депозитите за почивки в 14-дневен период потребителят да получи ваучер, посредством който след прочут интервал - да вземем за пример 18 месеца във Франция, да направи друго пътешестване. В случай че не желае да се възползва от тази опция, след приключването на този период ще може да получи напълно парите си назад.

Тази идея, несъмнено, не е безупречна. Например потребителски организации в Белгия упорстват тя да се ползва единствено за случаите, когато туроператорът може да потвърди, че не може да възвърне в този момент предплатените суми от клиента. Стои и въпросът дали сходен вид държавни постановления могат да анулират период, заложен в европейска инструкция. Както и по какъв начин тъкмо да се подсигурява, че подадените пари, сменени с ваучер, са с затрупан риск от неплатежоспособност на туроператора. По неофициална информация на " Капитал " от няколко източника е евентуално Европейска комисия скоро да даде инструкции, че страните членки би трябвало да решат на национално равнище проблема с ликвидността на туроператорите и връщането на парите.

Българските туроператори са внесли и второ предложение до институциите: да бъде основан фонд с държавно финансиране, който да изплаща обезщетенията на туристите в настоящия 14-дневен период, а компаниите да имат обвързване да му ги възстановят след прочут интервал - да вземем за пример след година или повече. Според представители на бизнеса тази концепция е заимствана от някои скандинавски страни, които я обмислят сега. Разликата в тази ситуация е, че в част от тях има гаранционни фондове в интерес на туристите - те са опция на застраховката, която се ползва в България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР