Разпространението на изображения със сексуален характер без разрешението на лица,

...
Разпространението на изображения със сексуален характер без разрешението на лица,
Коментари Харесай

Проф. Нели Огнянова: Порното за отмъщение е инструмент на културата на страха

Разпространението на изображения със полов темперамент без разрешението на лица, без тяхно единодушие е доста мощно, извънредно средство за напън.
Това е позицията е на проф. Нели Огнянова, специалист и учител по медийно право в Катедрата по европеистика в Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Пред БНР тя разяснява медийно-правния аспект на проблема с публикуването на интимно наличие и персонална информация за партньорката на един от претендентите за кмет на София – арх. Борислав Игнатов.

„ Мотивацията е друга: от време на време тя е просто за възмездие, за продължение на връзката, от време на време претекстовете са с персонален темперамент, само че през днешния ден приказваме за случай, в който става въпрос за опит за принуждаване към несъмнено държание, към отвод от присъединяване в избирателен развой. Това е един феномен, който има и обществени измерения - това е извънредно рисково, тъй като порното за възмездие е инструмент на културата на страха “, уточни проф. Огнянова.

Трябва да се реагира доста ясно и недвусмислено и обществото и медиите да се опълчват на тази наклонност, счита Нели Огнянова. По думите й, за страната ни това е относително нов инструмент в арсенала от средства за прилепяне на хора и на обществени фигури.

„ Засега са употребявани други средства, скрити записи, потребление на дребни персонални секрети, средства от едни други времена – от машината на Държавна сигурност. Но тук натискът, опасността идва от едно средство за всеобщо информиране, каквото е уеб сайтът „ Пик “, акцентира проф. Огнянова.

В България правната процедура за сходни случаи на отбрана на човешкото достолепие не е ясно да е задвижена, само че би трябвало да се регистрира реакцията на политическо ниво, означи още медийният специалист.

„ Има отвод от партниране с този уебсайт по време на избори. Партии и претенденти оповестиха позициите си. Има детайли на разграничение, поради легитимирането на уеб страницата до момента от едно всеобщо, в случай че мога по този начин да кажа, театралничене на политици по време на събитията, на уеб страницата. “

Според проф. Огнянова времето ще покаже дали това разграничение е „ моментно заради шоковия темперамент на обявата или има трайна наклонност за въвеждане на стандарти в политическото държание “.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР