Разпространението на грипната епидемия в България достигна връхната си точка

...
Разпространението на грипната епидемия в България достигна връхната си точка
Коментари Харесай

Д-р Милена Иванова от Русе съветва как да се предпазим и лекуваме от грип

Разпространението на грипната зараза в България доближи връхната си точка в последните дни на месец януари 2019 година
Грипът е мощно заразно вирусно инфекциозно заболяване, при което причинителят минава бързо от болен на здрав човек. Характеризира се с токсоинфекциозен и респираторен синдром. Често се следят затруднения при разнообразни органи и системи и податливост към епидемиологично и пандемично разпространяване.
Кореспондентът на в Русе Юрий Илиев се срещна с доктор Милена Иванова – общопрактикуващ доктор с над 2500 пациенти. Тя бе общителна да отговори на въпроси, свързани с грипното заболяване.
Д-р Иванова, какви са признаците на грипа и за какво хората го подценяват и се лекуват сами?
Грипът нападна ненадейно. Обичайно е повдигането на висока температура 38-39 градуса. Болният усеща обща изнемощялост, оплаква се от мощно главоболие, може да има болки в мускулите и ставите. Наблюдава се зачервяване към очните ябълки, съпроводено със сърбеж. В значително случаи има болки в гърлото, запушен или течащ нос и суха кашлица. При тези признаци би трябвало неотложно да се посети персоналния доктор, а не да се лекувате сами.
Защо грипът се популяризира лавинообразно в разнообразни области и по какъв начин да се предпазим от болестта?
При подвижността на популацията и потреблението на всевъзможни транспортни средства, това е неизбежно. Трябва да се заобикаля скупчването на хора в затворени пространства като: концертни зали, кина, нощни заведения, градският превоз и други Работещите и учещите при установено заболяване да се лекуват у дома. Личната хигиена е на челно място. Носенето на стерилна маска на лицето е целесъобразна, само че не обезпечава 100% отбрана и би трябвало да се сменя всекидневно. Основният механизъм на предаване на заболяването е въздушно-капков. Източник на инфекцията е болният човек, който е инфектиран един ден преди и по време на болестта – към 5 дни от началото на заболяването.
Кои грипни вируси и варианти са неканени „ посетители “ този сезон на нашата територия?
Причинител на болестта са грипните вируси А, В и С, жанр „ Инфлуенца вирус “. Тази година на „ мода “ са вариантът „ Калифорния “ и така наречен „ свински “ грип.
Какви антивирусни средства, антибиотици, витамини, минерали и храни препоръчвате за отбрана?
Антивирусните препарати, които дейно оказват помощ са „ Тамифлу “ (оселтамивир) и „ Реленца “ (занамивир). Трябва да се одобряват до 48 часа от първите признаци, най-малко 5 дни, само че не би трябвало да се пият дружно с обезболяващи препарати. Вирусите непрекъснато мутират, само че противогрипните ваксини доста понижават риска от заболяване. Антибиотици се одобряват единствено при бактериална зараза. Тя се развива, в случай че вирусите блокират имунитета, което може да докара до тежка пневмония. Приемайте цитрусови плодове, витамин С и цинк, които ускоряват имунната система. Пийте повече зелени и билкови чайове. Чесънът, джинджифилът и черната ряпа имат антивирусни свойства. Пилешката чорба и бульоните оказват помощ при възпалено и подуто гърло.
При каква стайна температура би трябвало да живеем и каква е ролята на закаляването?
Нормалната стайна температура би трябвало да е 21-22 градуса по Целзий. Температурата, при която се къпят новородените е 24 градуса. Всяко прекосяване на тези граници изнежва организма и разликата с външните негативни температури води да болести. Каляването, естествено е значимо. Зимните спортове и чистият въздух укрепват организма, само че след изпотяване би трябвало облеклата да се сменят със сухи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР