Разпространението на COVID-19 поставя сериозни изпитания както за здравето на

...
Разпространението на COVID-19 поставя сериозни изпитания както за здравето на
Коментари Харесай

Забавяне по пътя към еврозоната води до отложени реформи

Разпространението на COVID-19 слага съществени тествания както за здравето на хората, по този начин и за стопанската система. Българската национална банка предприе пакет от ограничения, в границите на нашия законов мандат, за ограничение на отрицателните резултати от идната рецесия. Важна част от дейностите ни в актуалната обстановка
има отношение към комерсиалните банки.

Темите, по които работим, покриват по едно и също време кратковременен и по-дългосрочен, в това число стратегически, небосвод.

В кратковременен проект, ограниченията ни са ориентирани към готовността на бранша да посрещне тежестите на задаващата се икономическа рецесия . Успоредно с това дейностите на Българска народна банка целят ограничение на следствията от рецесията
за семействата и бизнеса.

Банковият ни бранш навлиза в новата обстановка подсигурен за небосвод от най-малко няколко месеца. Във времена, когато самото оцеляване на доста други промишлености и бизнес сфери е сложено под въпрос, подготвеността на банките в България разрешава да гледаме на тях като част от решението, а не от казуса.

От огромно значение за актуалната мощна изходна позиция на бранша бяха стрес тестванията, извършени от Българска народна банка и ЕЦБ надлежно през 2016 година и 2019 година Българските банки сполучливо минаха инспекциите. Това с днешна дата се отнася и за двете банки, които реализираха забележителен прогрес в осъществяването на финансовите си проекти след последните проби.

Добрата кондиция на банковия ни бранш е основата, върху която централната банка като регулаторен и контролен орган, координирано с комерсиалните банки, надгражда и ползва ограничения, съобразени с новата обстановка.

По-конкретно, актуалните ни ограничения са в три съществени посоки.

Първо , спомагателни ограничения за гладко действие на паричния режим и свързаната с това инфраструктура, в това число за налично-паричното послание, платежните системи и дейностите на Българска народна банка като фискален сътрудник на държавното управление. Детайлите на тези ограничения не са обществени, само че те най-общо целят основаване на спомагателен авариен потенциал с оглед непрекъсваемостта на сериозни за страната и стопанската система функционалности.

Второ , в допълнение подсилване на финансовата и ликвидната база на комерсиалните банки. Възможно е мащабите на идната рецесия да надвишават параметрите на отрицателните сюжети от последните стрес проби. Мерките на Българска народна банка в това направление, които към този момент оповестихме, възлизат на 9.3 милиарда лв.. Тези ограничения, които комерсиалните банки към този момент извършиха, включват капитализиране на цялата облага в бранша, анулиране на плануваните нараствания на антицикличния финансов буфер и понижаване на задграничните експозиции на банките.

Трето , регулаторни ограничения, с които се дава опция за по-голяма еластичност на комерсиалните банки при облекчение на отрицателните последици от рецесията за техните клиенти - жители и компании. В основата на тези ограничения е въвеждането на целеустремен и краткотраен мораториум, с който се стопират или отсрочват заплащания по банкови заеми. Българска народна банка работи върху регулаторното отнасяне на обвързваните с това ограничения, а комерсиалните банки - върху бизнес модела за използването на тези ограничения във връзка с техните клиенти. Тези ограничения ще бъдат задействани в околните дни въз основата на критерии и насоки, признати от Европейския банков орган. Българска народна банка е участник в процеса на приемане на тези общоевропейски насоки, в качеството ни на член на Съвета на надзорниците на Европейския банков орган.

Гореизброените ограничения допълват други държавни начинания, засягащи банковия бранш, като мораториума върху наказателните лихви при веселба на заплащания по банкови заеми и нарастването на капитала на Българската банка за развиване със 700 млн. лв., от които 500 млн. лв. за портфейлни гаранции по банкови заеми и 200 млн. лв. за безлихвени потребителски заеми за жители в неплатен отпуск.

Продължителността на идния спешен интервал е оня значим параметър за установяване на нашите дейности и ограничения, по който към момента има основна осведомителна непълнота и неустановеност. За тази цел работим върху разнообразни макроикономически сюжети и прогнози, които се развиват според от входящата информация. В рамките на второто тримесечие на годината чакаме доста по-голяма изясненост , която ще добие форма на по-прецизни планове, за предстоящите размери и дълготрайност на неподходящите резултати, подбудени от обстановката с COVID-19.

Отвъд интензитета на всички настоящи и директно идни дейности, в дълготраен проект продължаваме да следваме ориентацията за все по-пълно консолидиране в европейската финансова инфраструктура.

Това е оптималната тактика за България.

Възможно е техническо отместване на периодите на фона на настоящо неподходящата финансово-икономическа среда. Но няма съображение за намаляване на напъните на българските институции, в това число на Българска народна банка. Всяко закъснение на процеса на присъединение към валутния механизъм, банковия съюз и еврозоната ще демотивира реализирането на значими структурни промени и ще забави действителната конвергенция на стопанската система на България .

Това допуска също занимателен напредък на приходите у нас - резултат, който би бил изключително неподходящ за всички български жители, които преди този момент ще бъдат наранени от предстоящите по отношение на COVID-19 усложнения в стопанската система.

Текстът е от електронния бюлетин на Асоциация на банките в България. Оригиналното заглавие е " Банковият бранш в изискванията на COVID-19 ". Акценните са на " Дневник ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР