Разпространението на африканската чума по свинете стане факт у нас

...
Разпространението на африканската чума по свинете стане факт у нас
Коментари Харесай

Африканската чума по свинете може да блокира лова за няколко години

Разпространението на африканската чума по свинете стане факт у нас ще блокира лова за интервал от пет до седем години. За това предизвести в предаването " Преди всички " ръководителят на Ловно-рибарския съюз Асен Пиперков.
На 29 септември ще бъде открит ловният сезон за дива свиня. Заради африканската чума по свинете обаче министерството на земеделието излезе със заповед, ограничаваща ловните действия в регионите към Дунав и Варна. Това провокира серия митинги на ловци, един от които е плануван за през днешния ден. 

Пред „ Хоризонт “ Красимир Халов, ръководител на УС на Ловно-рибарското сдружение в Никопол изясни, че след ползотворна двумесечна преписка сред ловците и държавните институции и изпълнени инструкции, в един миг тихомълком излиза заповедта на уеб страницата на Министерството, която озадачава ловците. Били са построени бетонови уреди и площадки за обработка на дивечовото месо. „ Тази заповед ни споделя, че няма да излезем на лов. Тя е много спорна. Преди два месеца се разсъждаваше от способените органи, че популацията би трябвало да се понижава с отстрел, с цел да се спре разпространяването. Сега се разсъждава противоположното “, разяснява Красимир Халов. Той обяви, че макар оповестения за кротичък иден митинг през днешния ден, ловците могат да блокират ферибота Никопол – Турну Мъгуреле:

" Ще бъдем на митинг, може би ще блокираме ферибота. Категорично в събота ще го блокираме, в случай че няма смяна. На 29 ще го открием(ловния сезон) на ферибота. Тогава ще бъде блокирано. Предполагам и през днешния ден ще се стигне до тези дейности, тъй като мисля, че откликнахме на страната доста съществено, с дейностите, които направихме през тези два месеца. " Асен Пиперков вижда проблем и във опцията прекомерно огромен брой животни да бъдат отстреляни още в първия ловджийски ден:
" Тук изниква един голям проблем, който никой не го разяснява: какво ще се случи, в случай че още на първия ловджийски ден паднат много животни, което нормално се случва. Кой ще ги изследва тези животни, защото лабораториите в страната са извънредно малко, които могат да изследват този вариант на болестта. " Освен, че популацията няма да  се понижи с подборен отстрел, както предлага министерството, забраняването на груповото ловуване просто ще способства за по-сериозното разпространяване на заболяването, счита Пиперков.Двете отзиви чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР