Разпространена теория е, че човек не трябва да се сравнява

...
Разпространена теория е, че човек не трябва да се сравнява
Коментари Харесай

Сравнявайте себе си с другите без да си вредите

Разпространена доктрина е, че човек не би трябвало да се съпоставя с другите, а единствено със себе си – дали през днешния ден е станал с нещо по-добър спрямо през вчерашния ден

На това обаче са способни единствено мъдреците.

Простосмъртните живеят в огромно общество и измежду дребни групи като професионален колектив , другарска компания, родственици, съседи, с които се съпоставят. По този метод правят оценка личното си показване.

Това се назовава обществено съпоставяне и е неизбежно, колкото и да повтарят психолозите, че то носи негативи. Надали можете да се отървете от него, просто го правете вярно, с цел да не пречите на триумфа си.

Възходящо съпоставяне е да се съпоставяте с хора, които смятате, че се оправят по-добре от вас. То ви изпълва с неприятни усеща. На тях завиждате, може даже да ги намразите. От себе си изпитвате незадоволство, може даже да се депресирате.

Низходящо съпоставяне е да се съпоставяте с хора, които смятате, че се оправят по-зле от вас. То също ви изпълва с неприятни усеща. Снизхождение, надменност, надменност не ви характеризират позитивно. Вредите си, като изпитвате удовлетворение от това, което постигате, тъй като други реализират доста по-малко, и не се мотивирате да желаете повече от себе си.

След като не можете да избегнете общественото съпоставяне, на първо време си забранете низходящото или по-точно задоволството от него

Тази параленост има смисъл единствено в случай че ви подтиква към щедрост – да помогнете на тези, които са в потребност, и към признателност – да оцените какво дължите на хора, които имат принос за достиженията ви. Например на родителите, които са ви обезпечили положително обучение, на колегата и приятелите, които ви поддържат, на сътрудниците, с които си сътрудничите.

Възходящото съпоставяне в никакъв случай не докарвайте до злоба, която поражда завист, само че и не допускайте да ви води до отчаяние от себе си

Двете усеща са разрушителни, дърпат ви надолу и бойкотират триумфа ви, споделят експертите по личностно развиване.

Конструктивно е не да се дразните от колежката, с която се сравнявате, а точно да я изследвате – по какъв начин тя реализира високи резултати, какво има повече от вас като умения. Ако оцените заслужено себе си и нея, можете да „ купите “ преден опит, да се усъвършенствате и да постигате повече.

Изключително неверно е обаче, в случай че решите да наподобявате на някого или някои от обектите на вашето възходящо обществено съпоставяне

Не можете да бъдете като колежката, тъй като не сте тя. Имате си свои мощни страни, които би трябвало да употребявате.

Фокусирайте се върху личния си път на развиване, като на първо време определите задачите си – краткосрочните и дълготрайните. Похвалите на шефа са нещо прекомерно незадълбочено, с цел да са измежду тях. Затова не обръщайте внимание на комплиментите му към колежката.

Съсредоточете се в действителност върху сравнението със себе си – дали през днешния ден, тази седмица, този месец сте постигнали резултат, които ви доближава към ваша цел. Постиженията на колежката имат значение, в случай че тя ви е съперник да вземем за пример за по-висока позиция, към която се стремите.

Основен проблем със обществените съпоставения е, че разрешават на други хора да въздействат на вашите цели

Това, което прави едно възходящо обществено съпоставяне разочароващо, е, че някой различен е постигнал нещо, което вие не сте. Дали обаче то ви е нужно, с цел да сте щастливи в персонален и професионален проект? Трябва ли да завиждате на онази своя състудентка, която наподобява забогатяла, тъй като има личен бизнес? Вие в никакъв случай не сте възнамерявали основаването на своя компания. Заслужава ли си в този момент да превръщате това в приоритет, с цел да се замогнете като нея? И даже да съумеете, тъкмо този път ще ви носи ли наслаждение и задоволство от работата?

Освен че достиженията на други хора, въпреки да наподобяват страхотни от разстояние, е прекомерно евентуално вас да не ви създадат щастливи, те може да не носят благополучие даже на хората, на които завиждате.

Набележете си какво бихте желали да извършите и да постигнете

Стремете се да живеете живот, който се основава на тези ваши цели и не ги сменяйте единствено поради сравнението с някого. Винаги ще има хора, които наподобяват по-успешни от вас. Ако се фокусирате върху достиженията на други хора, ще отнемете удоволствието от живота.

Инфо: www.ramseysolutions.com

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР