Разпределението спешни и планови пациенти е 80 на 20 процента,

...
Разпределението спешни и планови пациенти е 80 на 20 процента,
Коментари Харесай

Близо 31 хил. пациенти са приети в УМБАЛ Бургас през изминалата година


Разпределението незабавни и планови пациенти е 80 на 20 %, което значи, че болничното заведение е дирек в оказването на незабавна и неотложна помощ. Това пролича и в последните няколко месеца, когато разпределението на незабавните наряди по график сред лечебните заведения от Бургас по специалности (педиатрия, урология, неврохирургия) бяха отстранени. Дежурствата създаваха дискомфорт и неустановеност в пациентите, изключително при родителите на дребни деца, които не знаеха коя болница да търсят в случай че им се наложи. От края на предходната година управлението на УМБАЛ Бургас реши да направи всичко допустимо, с цел да обезпечи денонощен непрестанен банкет на пациенти във всички отделения.

При плановите пациенти също е налице растеж. Абсолютен рекордьор е Отделението по ревматология, което предходната година е приело 1604-ма пациенти. За съпоставяне - през 2015 година миналите пациенти са 1125, през 2016 - 1281. Отделението работи най-вече с планов банкет и има листи на чакащите.

Сериозно нарастване на пациентите имат още Първо педиатрично поделение, макар съществуването на още три лечебни заведения с детски отделения в града. Ръст на пациентите имат в отделенията по неврология - 2019 за м.г., съдова хирургия, неврохирургия, ортопедия и травматология. Пациентите, предпочели ортопедичното поделение на УМБАЛ Бургас през 2017 година са с близо 300 повече от миналата.

За предходната година УМБАЛ Бургас има осъществена надлимитна активност за близо 1 млн. и 300 х.лв., които няма да бъдат платени от Здравната каса. " Ако се съобразяваме с лимитите, би трябвало на 20-то число да затворим вратите на болничното заведение и да отпращаме пациенти. Не сме го правили и няма да го създадем, само че цифрите са красноречиви - тези пациенти са минали през нас и ние сме ги лекували ", разяснява доктор Миразчийски.

През 2017 година болничното заведение е лекувала със свои средства за към 250 000 лева неосигурени и пациенти в животозастрашаващи положения. Тези пари също образуват задължения и се възвръщат извънредно мъчно.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР