Разпределението на гласовете за партиите по райони на отминалите предсрочни

...
Разпределението на гласовете за партиите по райони на отминалите предсрочни
Коментари Харесай

Кои партии къде спечелиха най-много гласове на 2 октомври

Разпределението на гласовете за партиите по региони на отминалите предварителни парламентарни избори от 2 октомври показват от БиТиВи.

Партията, спечелила най-вече гласове на този избор - ГЕРБ /СДС има най-вече симпатизанти в област Перник, където е и най-високият им резултат - близо 36 %. Там ГЕРБ се изправиха против някогашния силов министър Бойко Рашков, разпоредил, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиара на партията Севделина Арнаудова. Рашков водеше листата на " Продължаваме промяната ", а тази на ГЕРБ/СДС - финансистът Кирил Ананиев.

Само 1% по-малко спрямо Перник е резултатът на ГЕРБ в Кюстендил. В Габрово като лидер Томислав Дончев е съумял да завоюва 33% от гласувалите. Сливен, Ловеч и Враца също са сполучливи региони за партията на този избор .

Бившите първи, а през днешния ден втори на избори " Продължаваме промяната ", регистрират най-високо доверие в София . В столицата е резултатът, който ще запишат като най-хубав - в 23 МИР те имат 28,63% от поддръжката на хората с помощта на съпредседателя на партията Асен Василев.

Кирил Петков също се е показал добре като лидер в 24 МИР , а оспорваната борба в така наречен лидерски регион, 25 МИР, остави " Продължаваме промяната " на второ място. Все отново Христо Петров -Ицо Хазарта съумя да събере повече преференции от водача на ГЕРБ Бойко Борисов.
 Радев се тревожи от алените линии, издигнати след изборите
Радев се тревожи от алените линии, издигнати след изборите

Отказа от коалиция демонстрира боязън да се ръководи през зимата

И на над 300 км от София - в Русе, от " Продължаваме промяната " записват добър триумф с малко над 23 %. По-скоро сполучлив, в сравнение с несполучлив е вотът зад граница за тях.

В Китай " Продължаваме промяната " е победител измежду сънародниците ни .

Без изненади Движение за права и свободи е спечелилият в област Кърджали. Там е и най-високият резултат за придвижването - 71,18%. Традиционно акцията беше водена от водача Мустафа Карадайъ. Останалите шест партии, които влизат в Народното събрание, регистрират най-ниския си резултат точно в тази област .

И на този избор поддръжката за Движение за права и свободи е съсредоточена в североизтока . Разград, Търговище, Шумен, Силистра са областите с доста положителни индикатори за придвижването. И вотът от чужбина - 31,80% поддръжка за Движение за права и свободи.

При вота зад граница " Възраждане " също има забележителен дял с поддръжка от 14,46%. Партията на Костадин Костадинов е безспорният водач измежду българите в Русия .

160 гласа от там отидоха точно в тяхното поле. " Възраждане " печели и вота на българите в Австралия. У нас имат добър резултат във Варна, родният град на водача Костадинов.

От Българска социалистическа партия най-добре са се показали в Ямбол над 18% поддръжка. Ако има вътрешнопартийни награди, то такава ще получи Кристиан Вигенин като лидер
 Парламентарните избори през тази и миналата година са коствали 389 мнл. лева
Парламентарните избори през тази и миналата година са коствали 389 мнл. лева

Най-скъпи са били изборите през ноември

Плевен, Добрич, Пловдив-област, Велико Търново влизат в челната петорка на социалистите. Като изключим Кърджали, минимум симпатизанти от Българска социалистическа партия са разкрили в Разград и два от софийските региона .

Победители за себе си в София са от " Демократична България ". Бившият правосъден министър от кабинета " Петков " Надежда Йорданова има съвсем 20% - това е най-хубавият резултат за групировката в 23 МИР.

При " Демократична България " има и огромен брой преференции и надлежно разбърквания от първичната партийна класификация . Христо Иванов също е може да бъде поздравен вторият най-силен резултат е в 24 МИР. Гласове отвън страната и от Видин също носят мощ на обединението.

Партията на Стефан Янев " Български напредък ", която се яви за първи път на избори, печели най-вече гласове в София-област - 8,08% .
 Тройно повече дали своят вот не са разкрили кого да поддържат на тези избори
Тройно повече дали своят вот не са разкрили кого да поддържат на тези избори

Над 670 000 души са решили за кого да дадат гласа си в последните дни преди вота

Формацията записва относително непосредствен резултат в цялата страна . След Кърджали, в Разград са били най-скептични към новия политически състезател. За депутатските банки в 48-мия парламент за " Български напредък " са съдействали и гласовете от Хасково, Кюстендил, Бургас. Този избор сподели обаче едно ясно обръщение на гласоподавателите желаят да гласоподават, само че не знаят за кого .

След като се вкара наложителното гласоподаване през 2016 година, се появи и опцията " Не поддържам никого ". Тази алтернатива въздейства единствено на изборната интензивност, само че не и на самото систематизиране на мандатите в Народното събрание . Заради това и не можем да я определим като наказване за политиците, само че въпреки всичко ни демонстрира и по какъв начин се движи протестният избор на хората. За първи път опцията е употребена на парламентарния избор през 2017 година - тогава и на вота на 2 октомври тази година е употребена най-активно: - април 2021 47 749 - юли 2021 35 201 - ноември 2021 35 745 - октомври 2022 - 87 634

Ниската интензивност и високият протестен избор вървят ръка за ръка и с различен връх, точно какъв брой гласа са нужни, с цел да получиш депутатско място. Разбира се, приказваме за междинна сметка, така като по региони мандатите се пресмятат по тъкмо избрана математическа формула и са на база на популацията по места . Логично по-големите области имат потребност да бъдат показани от повече народни представители.

Тук би трябвало да разбираем на феновете, че при разпределянето на мандатите значение имат единствено гласовете за партиите, които са влезнали в Народното събрание. Тоест минали са бариерата .

За прескачане на 4-процентната преграда всекидневно са нужни към 12-13 000 гласа, а на изборите за 48-ото Народно заседание - 9480 гласа. Вече е ясно кой какъв брой депутати ще има в новото Народно заседание. 
 ГЕРБ-СДС с 67 мандата, Политическа партия - с 53
ГЕРБ-СДС с 67 мандата, Политическа партия - с 53

На изборите от 2 октомври няма определени самостоятелни претенденти

Най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ -СДС ще разполага със 67 народни представители. Следващата по величина парламентарна група ще бъде на " Продължаваме промяната ", които ще имат 53 депутати. Народните представители от Движение за права и свободи ще бъдат 36, от " Възраждане " и Българска социалистическа партия надлежно 27 и 25.

" Демократична България " ще има 20 души в пленарната зала. Най-малко ще са хората на партия " Български напредък " - 12
 Или кабинет с мандат на Стефан Янев, или нови избори, вижда икономистът Евгени Кънев
Или кабинет с мандат на Стефан Янев, или нови избори, вижда икономистът Евгени Кънев

Ревизоро: Златната карта я държи ДБ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР