Разправиите в ЕС за спасителния за европейските икономики пакет след

...
Разправиите в ЕС за спасителния за европейските икономики пакет след
Коментари Харесай

В лицето на коронакризата: Ще успее ли ЕС най-после да покаже, че може да е единен?

Разправиите в Европейски Съюз за избавителния за европейските стопански системи пакет след коронавирусната рецесия завършиха с вечеря, а водачите се пробваха да преодолеят тридневната невъзможност при диалози в стеснен кръг преди този момент.
Председателят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел, хазаин на срещата, събра 27-те водачи на вечеря след ден на срещи в дребни групи, които не съумяха да доведат до търсената развръзка и огромен пробив в търсенето на съглашение. Той направи последно предложение за избавителната договорка в размер на 750 милиарда евро, ориентирана към превъзмогване на зейналия раздор измежду 27-те с обединението на " спестовните " - Холандия, Швеция, Австрия, Дания и Финландия.
" Пестеливите ", водени от холандския министър председател Марк Рюте, се стремят да понижат мащаба на пакета от безплатни средства, с които Брюксел желае да помогне на страните, наранени най-силно от епидемията. Тяхното искане е за 700 милиарда евро - 350 милиарда евро безплатно и 350 милиарда евро под формата на заеми.
Тъй като нарастваха опасенията, че срещата на върха ще се срине без съглашение, Мишел предложи да понижи частта от безвъзмездните средства на договорката до 400 милиарда евро - по-малко от първичното си предложение от 500 милиарда - и да усили частта по заемите до 350 милиарда, по отношение на предходното предложение от 250 милиарда.
В сърдечна тирада по време на вечерята Мишел подсети на водачите за пагубната човешка цена на пандемията - 600 000 мъртви, в това число 200 000 в Европа, и ги прикани да се обединят, с цел да изпълнят тази на пръв взор " задача невъзможна ". " Въпросът е следният: 27 водачи, виновни за хората в Европа - способни ли сме да изградим европейско единение и доверие ", сподели Мишел съгласно копие на бележките му, забелязано от Агенция Франс Прес. " Или ще представим едно лице на слаба Европа, подкопана от съмнение ", попита на вечерята Мишел.
Но помощникът на шведския министър председател Стефан Льофен съобщи, че " спестовната петорка " са подготвени да одобряват най-много 350 милиарда евро като безплатни средства в пакета и даже това е предмет на спомагателни сделки.
" Става въпрос за отстъпките, по-високите упоритости за инвестиции за измененията в климата и за това, че включваме механизъм, който прави по този начин, че страните да не могат да получат пари от бюджета на Европейски Съюз или този пакет за възобновяване, в случай че не съблюдават правилата на върховенството на закона ", сподели Паула Олавсон съгласно БГНЕС.
Лидерите седнаха да вечерят към 19:20 ч. локално време - повече от седем часа откакто беше планувано да рестартират срещата си на кръглата маса на всички 27 страни. Има поръчка през днешния ден договарянията да почнат още в 5:15 часа сутринта българско време.
Кръг след кръг от срещи на дребни групи продължиха през целия ден, защото Мишел, подпомаган от Ангела Меркел и Еманюел Макрон, се пробваха да сближат позициите на " спестовните " – богати и по-задлъжнелите - и унищожени от вируса страни, за компромис. Но напредъкът беше мъчителен муден.
Европейски източник съобщи, че на масата за вечеря са се състояли нови конфликти, откакто " спестовните " са настояли за солидни нараствания на отстъпките, които получават от вноските си в бюджета на Европейски Съюз. Рюте също по този начин желае държавите-членки да запазят правото си да постановат несъгласие на националните стопански проекти на Италия и Испания, с цел да ги задължат да проведат промени в заемите, пазарите на труда и пенсиите - изпитание, на което яростно се опълчи италианският му сътрудник Джузепе Конте.
Междувременно се появи още една пречка, когато министър председателят на Унгария, твърдо линейният Виктор Орбан упрекна Рюте, че реализира персонална вендета против него и страната му - и даде обещание да предотврати всяко съглашение и старания за обвързване на разноските на Европейски Съюз със спазването от страна на страните бенефициенти към стандартите на Европейски Съюз. Мярката за господство на закона, която срещна съпротивата и на Полша и Словения - би могла да нанесе загуби на националистическото и все по-авторитарно държавно управление на Орбан, в случай че сътрудниците му преценяват, че похищението му над свободните медии и демократичните правила, нарушаващи европейските полезности е прекалено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР