Разпръскването на затъмняващи Слънцето химикали на голяма височина над Земята,

...
Разпръскването на затъмняващи Слънцето химикали на голяма височина над Земята,
Коментари Харесай

Учени ще създават затъмняваща Слънцето бариера в стратосферата

Разпръскването на затъмняващи Слънцето химикали на огромна височина над Земята, с цел да се забави световното стопляне, ще е "впечатляващо на ниска цена ", като ще коства към 2,25 милиарда $ годишно за 15-годишен интервал, сочат резултатите от проучване, представени от Ройтерс.
Някои учени обявиха, че геоинженерна технология, известна като стратосферно аерозолно инжектиране, може да ограничи обвързваното с климатичните промени повишение на температурите. Макар да е необоснован и предполагаем, методът ще изисква потребление на големи маркучи, оръдия или особено планиран за задачата галактически транспортен съд, с цел да може огромни количества сулфатни частици да се разпилян в горните пластове на атмосферата и да имат ролята на отразителна преграда против слънчевата светлина, предава Българска телеграфна агенция.
Учени от Харвардския университет разясниха, че общата цена на свързаната със стратосферното аерозолно инжектиране акция за 15-годишен интервал, считано от през днешния ден, ще е 3,5 милиарда $, добавяйки, че междинните годишни разходи за интервенциите ще са 2,5 милиарда $ за 15-годишен интервал.
"Не вършим преценки дали стратосферното аерозолно инжектиране е желателно или не, а просто демонстрираме, че реализирането на амбициозна стратегия за 15-годишен интервал, считано от през днешния ден, е механически допустимо от инженерна позиция и впечатляващо на ниска цена ", означиха учените.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР