Разпознават ли българите фалшивите новини. Отговор на този въпрос търси

...
Разпознават ли българите фалшивите новини. Отговор на този въпрос търси
Коментари Харесай

Разпознават ли българите фалшивите новини?

Разпознават ли българите подправените вести. Отговор на този въпрос търси проучване на „ Алфа рисърч” и фондация „ Конрад Аденауер”.

На въпрос дали са срещали подправена вест в медиите 70% от интервюираните са дали отговор, че са попадали на такава през последната година.

Това е огромен % и по тази причина попитахме какво хората в България схващат под подправена вест, изясни Боряна Димитрова от „ Алфа рисърч”. Близо 45% дават отговор, че това са компромати против известни хора, а 35%, че става въпрос за сензации за известни хора.

Това значи, че хората свързват подправените вести с жълтото и сензационното, с това което излиза в жълтите медии, а не в сериозните.

Едва 16% показват, че подправените вести са измисляне на несъществуващи събития.

Сензациите изместват фокуса от действителните подправени вести и до момента в който хората са съсредоточени върху сензациите, подправените вести могат умерено да шестват из медиите, да се одобряват за истина, разяснява Боряна Димитрова. Нещо съществено, фактологично и скучно може да е доста по-опасно от сензациите, посочи тя.

На въпроса до каква степен медиите в България са самостоятелни над 41% показват, че са по-скоро подвластни, а 25% – изцяло подвластни. Само 10% настояват, че медиите са самостоятелни.

Доверието в медиите в страните от Европейски Съюз е директно обвързвано с доверието в институциите и в качеството на демокрацията, разяснява шефът на „ Алфа рисърч”. Именно по тази причина северните народи най-вече имат вяра на огромните медии в своите страни.

От изследването прави усещане, че най-трудно подправените вести разграничават най-младите, които се осведомят от „ Фейсбук” и „ Туитър”, където има един забележителен размер от информация, която мъчно може да се ревизира, сподели Боряна Димитрова.

Изследването демонстрира и ниско доверие към информацията, която идва посредством посланията на политиците.

По думите на Димитрова резултатът демонстрира, че политиците са и създатели, и жертви на личната си дискредитация – занимават се повече с това, в сравнение с да осведомят за значимите решения.

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР