Разпознаването на лица е от ключове значение, когато става въпрос

...
Разпознаването на лица е от ключове значение, когато става въпрос
Коментари Харесай

Мозъкът на пчелите разпознава лица

Разпознаването на лица е от ключове значение, когато става въпрос за действие и комуникиране в комплицирани общества. И досега главно се смяташе, че с цел да се реализира, е нужна мощта на мозък от калибъра на човешкия. Но ново проучване откри, че не други, а точно насекомите също имат тази дарба. Учените са открили, че пчелата и европейската оса имат механизми за обработка на образната информация, които са доста сходни с тези, които действат при хората.

И това е допустимо безусловно без значение от размера на мозъка на насекомите. Мозъкът на пчелата и осата съдържа по-малко от един милиона мозъчни кафези, което е значително по-малко от 86-те милиарда неврони, с които разполага човешкия мозък. Разбирането на науката за това кой размер може да реализира комплицирани задания като разпознаването на лица и по какъв метод е освен забавно само че ще има и значими на практика последствия. Това ще помогне да разберем по какъв начин са се развили огромните мозъци и по какъв начин действат. Отделно, може да ни помогне да разработим изкуствен интелект, който да е доста по-ефективен от до момента основаните.

Досега не беше известно какъв тъкмо е механизмът при пчелите и осите: дали разпознаването на лицата на другите оси и пчели става чрез интерпретация на обособени черти на лицата, или чрез интерпретация на гещалт-тип облик, при който се интерпретира лицето като цяло. Оказва се, че насекомите разпознават лицата по холистичен метод и интерпретират информацията като цялостен облик, а не като настрана обработени черти.

Science Alert

 

 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР