Разпознава фините структури в тъканта, които са ранен признакНов подход

...
Разпознава фините структури в тъканта, които са ранен признакНов подход
Коментари Харесай

Изкуствен интелект предупреждава за рак на гърдата

Разпознава фините структури в тъканта, които са ранен симптом

Нов метод ще разреши на лекарите да дефинират по-точно риска от рак на гърдата при дамите (източник: CCO Public Domain)

Учени от Масачузетския софтуерен институт (MIT) създадоха технология за оценка на вероятността от развиване на рак на гърдата при дамите. AI системата проучва резултатите от мамографията и предвижда риска от болестта.

Изследователите са анализирали данни от мамографията при повече от 60 000 пациенти, като са подбрали дами, които са развили рак на гърдата в границите на пет години след изследването. Въз основа на тези данни е основана система с изкуствен интелект, която разпознава фините структури в тъканта на гърдата, считани за ранен симптом за рак на гърдата.

Друг значим миг от проучването е, че системата с изкуствен интелект дейно дефинира зараждащата се болест при чернокожите дами. По-рано извършено проучване се базираше основно на резултатите от мамографирането на дами с европейски образ.
още по тематиката
Статистиката демонстрира, че чернокожите дами са с 43% по-склонни да развият рак на гърдата. Отбелязва се също по този начин, че ракът на гърдата при афро-американски, латиноамерикански и азиатски дами се развива в по-ранна възраст.

Според учените, основаната от тях система с изкуствен интелект работи еднообразно дейно при анализиране на мамографията на дамите, без значение от расата. Изследователите имат намерение да продължат да тестват системата и скоро AI технологията може да се приложи в лечебните заведения.

Новият метод ще разреши на лекарите да дефинират по-точно риска от рак на гърдата, като авансово разпознават ранните признаци на рисковата болест. Ракът на гърдата остава най-често срещаният тип недоброкачествен израстък при дамите по света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР