Разпореждане на здравното министерство поставя под риск живота на пациенти,

...
Разпореждане на здравното министерство поставя под риск живота на пациенти,
Коментари Харесай

Как разпореждане на здравното министерство поставя под риск живота на пациенти?

Разпореждане на здравното министерство слага под риск живота на пациенти, нарушава медицински стандарти и не разрешава на експерти да ползват животоспасяващ способ. В спор на ползи специалисти от здравното министерство одобряват методика за субсидиране на лечебните заведения, съгласно която кръвта на пациенти с тежки автоимунни проблеми може да се пречиства единствено от анестезиолози и единствено в реанимация. Така оставя лечебни заведения да натрупат загуби, пациенти да заплащат за животоспасяващия способ или да влизат в реанимация с риск за живота си.

За да го излекуват от миелом, присадили на Калоян стволови кафези от непознат донор. И сменили напълно имунната му система. Сега, обаче, тя се обръща против него. И се постанова от време на време да минава през плазмо и фотофереза.
Калоян Димов - пациент : То е животоподдържаща процедура, да се модулира имунната система най-общо.
За първи път от много време, процедурата на Калоян е в хематологията, а не в реанимацията на ИСУЛ, където рисковете за него да били големи.

Калоян Димов : Пациентите тук са имуно-компрометирани, т.е. нямат съответна имунна реакция, а там има от вътреболнични инфекции до мен е лежал болен от менингит.
Сега процедурата на Колоян е за сметка на болничното заведение. Защото съгласно методиката на здравното министерство, тя се заплаща единствено в случай че се прави от анестезиолози в интензивно поделение. А хематологията нямат реанимация

Проф. Милчо Минчев - ръководител на поделение в НБАЛХЗ : И ние на всяка процедура губим по 2000 лв.. И с цел да можем да се оправим по някакъв метод, се наложи да сключим един контракт с болница " Царица Йоанна ".
Методиката на министерството се преценява само със стандартите на анестезиолозите. А плазмоферезата е основна и в нефлологията, при очистването на кръвта от антитела при инфектиране на бъбреците, когато може да се стигне до бъбречна непълнота, или също след трансплантация на бъбрек, когато има заплаха да се отхвърли присадения орган.

Проф. Емил Паскалев - ръководител на Българско нефрологично сдружение : Тези пациенти са имуносупресирани и попадат в една конюнктура, която е рискова за тях.
Лечението в интензивни отделения е извънредно рисково - твърди в писмо до Българска национална телевизия и ръководителят на американската асоциация по афереза, която чертае международните стандарти. Добри Кипров декларира, че анестезиолозите нямат нужната подготовка да са водещи в тези процедури. И най-често с е правят амбулаторно от експертите по съответното заболяване. Около това схващане сякаш се сплотяват и нашите лекари

Проф.Емил Паскалев : На идващия ден бяхме сюрпризирани, че решението е радикално друго и то позволява единствено на анестезиолозите и на никой различен
Какви са претекстовете на това решение - потърсихме отговор и от сегашното управление на здравното министерство, отговор за в този момент няма.

Според информация от ведомството за 2016 година близо 2 милиона лв. отиват единствено към интензивните отделения на 6 лечебни заведения. Повече от половината са към болничното заведение, ръководена от анестезиолог и основен секретар на министерството, по времето когато е призната методиката за субсидиране, подписана от министър, също анестезиолог. Подкрепен от идващия екип министър и заместител министър - още веднъж анестезиолози.

обстоен репортаж можете да видите ТУК, в утринния блок " Денят стартира "

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР