„Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от г-н

...
„Разпоредих проверка по изнесените данни и изисках обяснение от г-н
Коментари Харесай

Правителството иска обяснение от Калин Митрев за азербайджанските пари

„ Разпоредих инспекция по изнесените данни и изисках пояснение от господин Калин Митрев, представителят на България в Съвета на шефовете на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР).”

Това гласи позиция на министъра на финансите Владислав Горанов по отношение на интернационалния скандал „ Азербайджанска перачница”. В него беше забъркано и името на финансиста Калин Митрев, който е и брачен партньор на ръководителя на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Гардиън ": Съпругът на Ирина Бокова е част от скица за изпиране на 2,9 милиарда $

Нова работа: Бокова влиза в управата на Колизеума

От позицията на Горанов още излиза наяве, че държавното управление следи тематиката с внимание и ще излезе с позиция по нея след утрешното си постоянно съвещание.

Съвместната работа на няколко огромни европейски медии осветли скица, по която държавното управление на Азербайджан хипотетично е изпрало 2,9 милиарда $ през 4 „ кухи” английски компании сред 2012 и 2014.

Част от средствата са плащани на европейски общественици и публицисти за лобиране в интерес на властническия режим на Илхам Алиев.

През английските компании на Митрев са платени 425 000 евро за консултантски услуги. По думите му, той е бил нает като консултант в държавна стратегия за попречване и надзор на периодическите наводнения по поречието на реките Кура и Арас.

Калин Митрев е на мнение, че замесването на името му в азербайджанската спекулация е следващ опит да бъде компрометирана брачната половинка му.

Billions of $$ laundered through #Azerbaijan #Laundromat - shows urgent need for beneficial ownership transparency https://t.co/i3r4vSxQBI pic.twitter.com/63lsFEvAZc
— Transparency Int. EU (@TI_EU) September 4, 2017
Той твърди, че не е бил наясно с произхода на хонорара му, който е бил съответно заявен и обложен в България.

През 2016г. предходното държавно управление на Бойко Борисов, в което финансов министър още веднъж беше Владислав Горанов, излъчи Митрев като представител на страната ни в борда на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Съпругът на Ирина Бокова твърди, че се е съобразил със съответните правила и е прекратил работата си като съветник при постъпването си в банката.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР