Разположени са първите 20 постоянни контейнера за текстил на територията

...
Разположени са първите 20 постоянни контейнера за текстил на територията
Коментари Харесай

Поставени са първите 20 постоянни контейнера за текстил на територията на Столична община

Разположени са първите 20 непрекъснати контейнера за текстил на територията на Столична община. Те са част от системата за събиране и отнасяне на текстилни боклуци, която Столична община стартира да създава при започване на 2019 година Това оповестиха от пресцентъра на Столична община.

Целта е последователно да се построи устойчива система за събирането и следващо отнасяне на този тип боклуци, сходно на останалите към този момент построени и сполучливо работещи 12 системи за събиране на разнообразни потоци боклуци в София, в това число опаковки, зелени боклуци, електрическо и електронно съоръжение, рискови боклуци, акумулатори, батерии, излезли от приложимост МПС и други.

„ През 2018 година организирахме разнообразни начинания за събиране на остарял текстил от семействата, вследствие на които бяха събрани и следващо третирани общи 24.5 тона текстилни боклуци. Опитът ни през миналата година сподели, че жителите имат настройка да изхвърлят разделно и текстилните си боклуци. Резултатите дадоха съображение на кмета в края на 2018 година да предложим на Столичния общински съвет да стартираме да построяваме система за събиране на текстилни боклуци. След като преминахме през нужните нормативни процедури и беше определен реализатор за събирането и последващото отнасяне на отпадъците, в този момент стартираме с разполагане на 20 контейнера в разнообразни квартали на Столичната община, като следва броят им последователно да се усилва “.

Това разяснява зам.-кметът по екология в Столичната община Йоана Христова при представянето на контейнерите. Тя подсети, че вярното събиране и отнасяне на текстилните боклуци понижава нездравословното въздействие на този тип боклук върху съставените елементи на околната среда, в това число и върху качеството на атмосферния въздух.
Събраните в непрекъснатите контейнери текстилни боклуци се транспортират от профилираните компании за отнасяне на текстилни боклуци, до техни площадки, където минават през развой следващ на делене.

Годните за повторна приложимост се отделят, а негодните текстилни материали (напр. дънки и бял текстил) се сортират по цвят, изрязват се техните ципове и копчета и се предават, както на съоръжения за произвеждане на изолационна вата, по този начин за произвеждане на памучни парцали за промишлеността. Текстилните материи, които не са подобаващи за директна повторна приложимост като облекла или парцали, и други боклуци, отделени в процеса на подбиране (например опаковки), се балират и предават на други компании за вярно преработване и оползотворяване.

На територията на Столична община са ситуирани и краткотрайни контейнери за текстил, чийто адреси могат да бъдат открити на уеб страницата на Столичния инспекторат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР