Разположен на около 2330 квадратни километра в пустинята на Източен

...
Разположен на около 2330 квадратни километра в пустинята на Източен
Коментари Харесай

Как изглежда днес първата атомна електроцентрала в света

Разположен на към 2330 квадратни километра в пустинята на Източен Айдахо се намира големият кампус на Националната лаборатория.

Голяма част от него е затворена за обществеността, като се изключи мястото, в което можете да видите каквото е останало през днешния ден от първата атомна електроцентрала в света, написа profit.bg.



Националната лаборатория в Айдахо взе участие в нуклеарни проучвания близо седемдесет години. Голяма част от това, което знаем през днешния ден за нуклеарните реактори, е намерено тук.

На тази площадка са издигнати повече от 50 нуклеарни реактора, в това число първата атомна електроцентрала, генерираща електрическа енергия в света, и електроцентралата за първата нуклеарна подводница на планетата.



Лабораторията пренаписва историята в ранния следобяд на 20 декември 1951 година, когато една редица от четири 200-ватови електрически крушки светват в необявена тухлена постройка.

Това е първият път, в който употребявано количество електрическа енергия е генерирано от нуклеарно разделяне. Само дни по-късно реакторът създава задоволително електрическа енергия, с цел да зареди целия комплекс.



Първоначално концепцията на реактора е не да създава електричество, а да потвърди, че това е допустимо. EBR-I продължава да действа до 1964 година, когато е изведен от употреба и сменен от негов правоприемник. Още през идната година той е разгласен за национална историческа забележителност.

В Атомния музей, ситуиран на американската автомагистрала 20/26 сред Айдахо Фолс и Арко, можете да видите четири нуклеарни реактора, в това число два прототипа за нуклеарно задвижване на самолети, контролна зала за реактори, за радиоактивни материали, съоръжение за разкриване на радиация и доста други.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР