Разполагането на мироопазваща мисия в Източна Украйна, обсъждано вчера и

...
Разполагането на мироопазваща мисия в Източна Украйна, обсъждано вчера и
Коментари Харесай

Експерти: Разполагането на мироопазваща мисия в Източна Украйна е начинът за сдобряване между Русия и Запада



Разполагането на мироопазваща задача в Източна Украйна, обсъждано през вчерашния ден и през днешния ден на конференцията по сигурността в Мюнхен, е методът за осъществяване на договореностите от Минск и помиряване сред Русия и Запада.

В хода на тези договаряния ще се види освен до каква степен Москва е подготвена да стигне в името на сдобряването, само че и готовността на Съединени американски щати и Европейски Съюз да позволен Донецк и Луганск да бъдат употребявани като инструмент за съветско въздействие над Киев след повторното приобщаване на двете отделили се области към Украйна.

Съществен прогрес в договарянията и трайно помирение могат да доведат до анулация на глобите против Русия, само че подобен сюжет е към момента надалеч във времето. Това считат събеседниците в предаването „ Събота 150 “ – Хрант Костанян от брюкселския Център за проучване на европейската политика и Аркадий Мошес от Финландския институт по интернационалните връзки.

Аркадий Мошес от Финландския институт по интернационалните връзки уточни: Украинците схващат доста добре, че военните средства, които Русия може да даде на отделилите се републики, превъзхожда прекалено много това, което те самите могат да употребяват. От съветска страна обаче също има схващане, че една ескалация може да докара до известни териториални придобивки, само че те могат да бъдат последвани от нови наказания от Запада.

Мотивът на Владимир Путин най-вероятно е различен, счита Мошес: Това, което го стимулира, е желанието да тества накъде могат да се развият връзките със Запада.

Мисията на Организация на обединените нации, в случай че се стигне до такава задача, ще бъде от основно значение за сдобряването, счита Хрант Костанян от брюкселския Център за проучване на европейската политика:

Ако желаят по-добри връзки с Европейски Съюз, то Минското съглашение би трябвало да бъде приложено на процедура. Разполагането на мироопазваща мощ на Организация на обединените нации ще улесни осъществяването на обособените клаузи – преустановяване на огъня и на конфликти по линията на съприкосновения, осъществяване на избори съгласно интернационалните стандарти.

На провеждащата се през днешния ден Мюнхенска конференция по сигурността немският министър на външните работи Зигмар Габриел назова един от дребното реалистични разновидности да се реализира прогрес в омиротворяването на Източна Украйна изпращането на мироопазващи сили на Организация на обединените нации:  Нереалистично е да се упорства за цялостно използване на Минските мирни съглашения без да се предложи на Москва някакво облекчение на наказания против нея.

Първият посланик на Германия се разгласи за такава стъпка от Европейски Съюз, в случай че в Донбас влезе в действие помирение обезпечено от мироопазващи сили на Организация на обединените нации.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР