Разполагаме с 377 действащи резервни водоизточника“, това заяви в отворено

...
Разполагаме с 377 действащи резервни водоизточника“, това заяви в отворено
Коментари Харесай

ВиК-Варна: Разполагаме с 377 действащи резервни водоизточници

„ Разполагаме с 377 настоящи аварийни водоизточника “, това съобщи в отворено писмо до медиите шефът на ВиК-Варна Валентин Вълканов през днешния ден.

Повод за него стана вчерашната скандална конференция, която бе свикана от водача на Политическа партия „ Възраждане “.

Костадин Костадинов насочи тези въпроси " обществено " на политическото соаре, на което бе поканил медиите, с цел да ги осведоми, че „ може “ да има рецесия с водата на Варна. И че е задал по канален ред 9 въпроса към ВиК-Варна.

Той „ облече “ партийната си вечеринка под името „ конференция “, като на нея кореспонденти на нашата, а и на други медии, бяха обиждани и упрекнати в адвокатстване на водното сдружение.

И ние, като „ юристи на ВиК-Варна “, се усещаме длъжни да поднесем на вниманието на драгия четец отговорите на шефа на сдружението. Нищо, че Костадинов би трябвало самичък да ги популяризира. Но за тази цел ще би трябвало отново да предложения публицисти, но пък след всичките му обиди, викове и обвинявания, не се знае, а е и съвсем несъмнено, че никой няма да отрази седянката му.

След злощастната политическа колекция на 14 януари с медиите, по информация на " Днес+ ", въпросите не бяха стигнали до шефът на ВиК. Те бяха предоставени от една от медиите, почела поканата му. Възрожденецът, както нормално, не показа нито входящ номер, нито доказателство, че е търсил отговори на въпросите си от следващата институция по каналния и цивилизован ред.

Ето цялото писмо, което получихме на публицистичната поща:

" В отговор на постъпилите на 15.01.2020 година в деловодството на " Водоснабдяване и канализация – Варна “ ООД въпроси от Костадин Костадинов в качеството му на ръководител на Политическа партия " Възраждане “:

1. Има ли учредена Санитарно-охранителна зона на бент. " Георги Трайков “? Ако няма, тогава по какъв начин ще се извърши водовземане за питейно-битово водоснабдяване с изключение на в нарушаване на Наредба 3/2000.

Разрешително №0528/ 05.09.2001 година за водовземане на язовир " Цонево “ (Георги Трайков) е прекъснато с решение №129/21.08.2018 година от Министъра на околната среда и водите. С прекратяването на разрешителното за водовземане за – спешно питейно-битово водоснабдяване, отпада и нуждата от санитарно-охранителна зона.

2. Колко водоизточника за подземни води за питейно-битово водоснабдяване, без значение дали е в употреба или консервиран, има " ВиК-Варна “ ООД? Колко от тях имат разрешителни за водовземане? Колко от тях са с учредена Санитарно-охранителна зона?

Експлоатираните от " ВиК-Варна “ ООД подземни водоизточници на територията на Варненска област са 377 бр. - съществени и аварийни, обособени в 88 бр. водоснабдителни системи. Действащите водоизточници са 347бр. За водоснабдителните системи са издадени 96 бр. разрешителни за водовземане. Разликата в броя на водоснабдителни системи и броя на разрешителните се дължи на обстоятелството, че водоизточници от една водоснабдителна система експлоатират разнообразни водни тела.

Към сегашния миг са подадени 74 бр. планове за Санитарно-охранителни зони в БДЧР. До този миг са издадени заповеди за Санитарно-охранителни зони на 46 бр. водоснабдителни системи. Предстои осъществяване на процедура за правене на планове за Санитарно-охранителни зони на 22 бр. настоящи водоснабдителни системи.

3. Има ли настоящо позволение за водовземане от бент. Георги Трайков за питейно-битово водоснабдяване? Ако е от 2001 година, за какво не е обновено?

Разрешително №0528/ 05.09.2001 година за водовземане на бент " Цонево “ ( Георги Трайков) е прекъснато с решение №129/21.08.2018 година от Министъра на околната среда и водите.

4. Девненските извори имат към 6000л/сек дебит. Какъв е потенциала на оборудванията на " ВиК-Варна “ ООД за отклоняване на вода за питейно – битови цели? Ако е по-малък този дебит, по какъв начин това ще помогне при положение на рецесия с водата от бент. " Камчия “?

Според " Националния институт по метеорология и хидрология “ Девненските извори разполагат с оптимален дебит от 3500 – 4000л/сек. Съоръженията и мощностите на ВиК системите за транспорт на питейна вода от " Девненски извори “ имат потенциал да поемат 2000-2100л/сек. Максималната консумация за гр. Варна през най-горещите месеци в годината не надвишава 1700-1800л/сек. Дебитът, обезпечаван от " Девненски извори “, може да покрие изцяло потребностите на гр. Варна.

5. Къде се правят анализите на вода от лични водоизточници? Прави ли се това в лаборатория на ВиК?

Анализите на вода от лични водоизточници се прави в лабораторията при " ВиК-Варна " ООД, която е акредитирана, според БДС ЕN ISO/IEC 17025:2006 като лаборатория за изпитване – документ № 103 ЛИ от 30.03.2017 година, годен до 30.03.2021 година, според заповед за преакредитация № А106/ 30.03.2017 година на ИА " Българска работа за акредитация ".

Съгласно условията на Разрешителните на Министерство на околната среда и водите за употреба на водоизточниците от " ВиК-Варна " ООД акредитираната лаборатория прави годишен мониторинг. За индикатори, които са отвън обсега на акредитация на лабораторията, " ВиК-Варна " ООД разпорежда изпитването на външни упълномощени лаборатории. Всички протоколи от изпитване се дават на съответните Басейнови Дирекции.

Контролът на качеството на водата, доставяна до потребителите, се прави от акредитираната лаборатория при " ВиК-Варна “ ООД по съгласувана от РЗИ-Варна годишна мониторингова стратегия, според условията на Наредба № 9 от 16.03.2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели. Средно годишно се изследват над 1500 бр. проби по физикохимични и микробиологични индикатори.

Съгласно Чл. 8 на Наредба №9/2001 година, органите на ДЗК/РЗИ/ ревизират посредством надзорен мониторинг сходството на подаваната към потребителите вода по индикатори за качество и периодичност, избрани според създаден проект за надзорен мониторинг.

6. Защо заустването на отпадъчни води се заплаща от ВиК-Варна на база фактурирано водно количество, а не на действително измерено?

Заплащането на такса за замърсяване за заустване на отпадъчни води в повърхностни води се прави според настоящата нормативна уредба в Република България. Таксата се заплаща според условията на чл.194, ал.5, т.1 от Закон за водите, а точно: " канализационни системи на обитаеми места, селищни и курортни формирания – въз основа на годишното фактурирано водно количество от В и К оператора за потребителите, които употребяват услугата " отклоняване на отпадъчни води " в куб. м, с корекционни коефициенти, отчитащи типа на водоприемника, броя на заустванията и степента на филтриране “.

На всички пречиствателни станции за отпадъчни води (ПСОВ), експлоатирани от " ВиК-Варна “ ООД, има инсталирани сертифицирани измервателни устройства за премерване на заустваната вода. Измерването е непрекъснато, като данните се записват всекидневно в оперативните дневници на ПСОВ. Съгласно условията на издадените разрешителни за заустване във воден обект, ежемесечно се дават данни за измерените водни количества на РИОСВ-Варна и БДЧР.

7. Установила ли е Басейнова дирекция превишение на месечен предел за прилагане на вода от бент. " Камчия “? Ако има такова превишение, наложена ли е санкция на ВиК-Варна?

Басейнова дирекция не е открила превишение на месечен предел за прилагане на вода от бент. Камчия. Не са налагани санкции в тази връзка.

8. Колко актове за открити нарушавания са направени на ВиК от страна на БДЧР и РЗИ?

Издадените наказателни постановления (НП) и Актове за определяне на публично-държавни вземания (АУПДВ) от БДЧР за последните три години са, както следва:

- През 2017 година - 4 бр.

- През 2018 година - 4 бр.

- През 2019 година – 1 бр.

От РЗИ-Варна няма издадени Национален парк и АУПДВ.

9. В какво положение се намира помпената станция на бент. " Георги Трайков “ и в положение ли е тя подаде вода в случаи на потребност за аварийно водоснабдяване на Варна?

Помпената станция на бент. " Георги Трайков “ (Цонево) в никакъв случай не е била част от активите на " ВиК – Варна “ ООД.

С УВАЖЕНИЕ:ВАЛЕНТИН ВЪЛКАНОВ
УПРАВИТЕЛ НА “В и К-ВАРНА " ООД "


Ръководството на ВиК популяризира в медиите отговорите на въпросите на Костадинов в период по-кратък от 24 часа. Законовите правила плануват за такива случаи период от 7 работни дни.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР