Разплитането на конфликта ще започне там, където започна през 2014

...
Разплитането на конфликта ще започне там, където започна през 2014
Коментари Харесай

Доц. Искрен Иванов: Войната ще свърши в Крим, където започна през 2014 г.

Разплитането на спора ще стартира там, където стартира през 2014 година – в Крим. Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент доктор Искрен Иванов, политолог и учител в Софийски университет „ Св. Климент Охридски ”.

Експертът означи появяването на нови сили с искания да бъдат световни артисти. „ Русия на този стадий има такива искания, само че както виждаме на бойното поле в Украйна мъчно може да ги оправдае заради простата причина, че западните оръжия се оказаха надалеч по-ефективни от съветските. Причината за това е и софтуерното предимство на Запада, само че най-много, че след края на Студената война Русия разчита само и единствено на нуклеарния си боеприпас “, съобщи доцент Иванов. Политологът уточни, че на този стадий другите претенденти за полюси като Бразилия, Индия и така нататък по-скоро още не са достигнали паритет със Съединени американски щати и Китай, които са единствените сили, които могат да претендират за световни артисти на този стадий.

Първият стадий на войната в Украйна се характеризирал с огромна съветска атака, която е стигнала съвсем до украинската столица. „ На този стадий от спора стана ясно, че Украйна няма да може да се оправи с Русия без помощта на Запада. Тогава Съединени американски щати и Западна Европа взеха решение да снабдят Украйна с оръжие, с цел да сдържат Русия “, съобщи доцент Иванов, определяйки тази тактика като по-изгодна за него.

Вторият стадий на спора е почнал в лятото на 2022 година и е траял до зимата. „ В рамките на този интервал Украйна съумя да реализира контраатака и да изтласка съветските войски. Това беше интервал, в който стана ясно, че единственият метод Украйна да поддържа това движение е, в случай че тя бъде снабдявана от време на време със западни оръжия “, уточни политологът.

В момента, съгласно него, се намираме в третия стадий на войната, който може да продължи до лятото, когато дефинитивно ще стане ясно дали Украйна има вероятности да си върне Крим.

Доц. Искрен Иванов счита, че войната ще свърши в Крим, тъй като всичко е почнало от Крим още през 2014 година, когато Русия го анексира. „ Твърде е допустимо, в случай че украинските войски стъпят на територията на Крим, спорът внезапно да ескалира “, позволява анализаторът. Другите сюжети са да има някакъв баланс на силите или договаряния. „ На този стадий не виждам медиатор, който би се заел с такива договаряния. По-вероятно е да има ескалация на спора, тъй като Украйна е твърдо решена да си върне Крим “, акцентира той.

Доц. Иванов не изключва алегорична ескалация във връзка годишнината от започването на съветското настъпление – 24 февруари 2022 година

„ Нещата ще стартират да се проясняват през лятото, тъй като има сведения, че Русия изчерпва своите стратегически запаси “, сподели той и добави: „ За злощастие има сведения, че и НАТО лека бавно стартира да ги изчерпва “. Политологът посочи, че това е повода заради, която Франция и Германия са толкоз неуверени за това дали да изпращат повече оръжия на Украйна и то по-конкретно оръжия, от които зависи отбраната им. Анализаторът уточни, че Америка и Англия могат да си разрешат да изпращат оръжия, тъй като тяхната военна промишленост работи на най-много, само че при Европа има военни квоти, които би трябвало да се съблюдават. „ Разплитането на спора ще стартира тогава, когато Русия стартира да изчерпва стратегическите си запаси и когато Украйна посегне към Крим, тъй като тогава ще забележим кой е спечелилият и кой е губещият. От това ще зависи дали спорът ще продължи да се разлива към НАТО или в един миг просто ще приключи с победа за Украйна “, предвижда доцент Иванов.

Той отхвърля опцията за дворцов прелом в Кремъл. „ Президентът Владимир Путин се е обкръжил с хора, на които има вяра, обкръжил се е с персони, които са с твърда поддръжка за неговите дейности “, сподели политологът. Заради медийното затъмнение в Русия той не може да каже дали в страната съществуват сили, които желаят да смъкват Путин от власт.

Доц. Иванов не счита, че Русия има съдружници в тази война в смисъла, в който ги разбираме в НАТО. Според него Китай никога не е съветски съдружник. „ Доктрината на Пекин е Китай като център на една икономическа система, обхващаща света. Китай е безпристрастен и това го виждаме по техните дейности “, изясни анализаторът. Руският лагер на този стадий е доста по-малоброен, в сравнение с западния и включва страни като Сирия, които по някакъв метод са подвластни от Москва.

„ Докато България е под нуклеарния чадър на НАТО няма директна военна опасност за нашата национална сигурност. Докато сме част от алианса няма опасност за нашата национална сигурност, само че има киберзаплахи и хибридни закани “, подсети доцент Искрен Иванов. Политологът изясни, че киберзаплахите се състоят в хакванията на държавни уеб сайтове и в по-дългосрочна вероятност от приключване на данни.

Той прикани да не подценяваме хибридните закани, тъй като те разделят обществото по подобен метод, че страната отслабва и не може да пази своя народен интерес. „ Пригодено към България това значи радикализация на публичните и политическите настройки. Основната хибридна опасност, с която би трябвало да се борим е превъзмогването на разделянето в обществото “, прикани доцент доктор Искрен Иванов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР