Разпити на първите от над 100 свидетели започват на 18

...
Разпити на първите от над 100 свидетели започват на 18
Коментари Харесай

Тръгна делото за автобуса убиец в Своге

Разпити на първите от над 100 очевидци стартират на 18 май
Софийският областен съд не откри нарушавания в обвинителния акт против 6-мата обвинени

29 души стават частни обвинители


Защитата на подсъдимите за злополуката в Своге бяха внесли молби в съда да не бъдат снимани.
Снимка Българска национална телевизия

Софийският областен съд даде ход на делото за автобусната злополука в Своге през август 2018 година, при която починаха 20 души. Тричленният състав с ръководител Анелия Иванова не откри нарушавания или неточности в обвинителния акт, които могат да попречат на правата на шестимата обвинени, в това число и да провеждат отбраната си.

Както писа “Труд”, още в първите дни след злополуката бе упрекнат водачът на рейса Григор Григоров, който на хлъзгав път е навлязъл в рисковия завой с 52 км/ч - скорост, по-висока от позволената в сектора 40 км/ч. Освен него под отговорност за така наречен без значение съпричиняване бяха подведени и пет длъжностни лица, които имат отношение към некачествения ремонт на пътя, завършил и признат без забележки единствено 2 години по-рано. Това са изпълнителният шеф на компания “Трейс София” Бисер Иванов, техническият началник на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от компанията за контрол Михаела Томова и Стела Попниколова - шефка на дирекция в Агенция “Пътна инфраструктура”.

Заседанието по делото се гледа в най-голямата зала “Тържествена” в Съдебната палата, защото за него бяха призовани и 135 души, потърпевши сами или близки на починалите и трябваше да се съблюдават ограничения за отдалеченост и стерилизация против COVID-19. В последна сметка единствено 29 от тях пожелаха да вземат участие в делото като частни обвинители, а единствено един внесе иск от 50 000 лева

Адвокатите и на шестимата желаеха делото да се приключи и върне на прокуратурата за премахване на неточности и нарушавания, само че получиха отвод. Така делото може да стартира всъщност още на идващото съвещание, планувано на 18 май. За него ще бъдат призовани за разпити първите от общо 104-ма очевидци. Определени са и още 2 дати за май и юни, оповестиха от съда.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР