Разпети петък е особен ден на размисъл. Кулминацията на вътрешния

...
Разпети петък е особен ден на размисъл. Кулминацията на вътрешния
Коментари Харесай

На Разпети петък: Отец Илиян за пътя към голгота и смъртта на Христос

„ Разпети петък е необикновен ден на размисъл. Кулминацията на вътрешния взор на всеки един от нас и слагането му към съпричастност към това, което спасителят е направил за всеки един от нас “.

В дните от Страстната седмица bTV ви среща с отец Илиян Алексиев в поредицата ни „ Истории за духа “.

Снимка: bTV

„ Възпоменанието на кръстните премеждия, снемането от кръста, погребението, обвиването му в плащеница и неговото недоволство. Именно по тази причина християнският свят отдава своята респект като към този, който с нищо не се е задължил, само че заради любовта си се е понизил, с цел да стане като един от нас. Да поеме отговорността за тази прегрешение, макар че не я носи. Да се сложи в плен на гибелта “, изясни той.

Христос споделя на апостолите „ сред вас няма да е така, който желае да е пръв – нега бъде прислужник “

„ Затова всички, прилепвайки се до това, което Той извърши, се обръщаме към самите нас – доколко можем да понесем премеждия и неприятни думи по наш адрес. До каква степен можем да се отделим от това, с цел да можем да се съберем и да достигнем оптимално до Христос “, добави отец Илиян.

Страстната седмица е последната от живота на Спасителя

„ Тъжният ден, в който кръстът от най-ужасяващо оръжие и средство за мъчение се трансформира от най-ужасяващо оръжие в радостно разцъфнало дърво. Той е нещо като победа и противовес – извърнат облик на дървото поради което се получи грехопадението “.

Снимка: bTV

„ На този ден ние възпоменаваме това, което се е случило. Фактът, който ние знаем, е, че Той е победител над гибелта. Така Разпети петък става прекрасен спомен, който не би трябвало да се не помни в никакъв случай – за подвига, който нито един от нас не може да извърши. Той става залог и вяра за това, че три дни по-късно е победена гибелта. И до ден сегашен Христос е жив, бидейки възкръснал, Той е същинският живот за всеки един от нас “, изясни отец Илиян.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР