Разпети петък е - най-тъжният ден от Страстната седмица, в

...
Разпети петък е - най-тъжният ден от Страстната седмица, в
Коментари Харесай

На Разпети петък миряните минават под Христовата плащеница

Разпети петък е - най-тъжният ден от Страстната седмица, в който Божият наследник Исус Христос е разпнат на кръста, с цел да изкупи греховете на хората. Тази заран в храмовете се изнася Христовата плащеница. В този ден от Страстната седмица постът е изключително непоколебим.

София

На този ден Исус Христос претърпява неимоверни премеждия. Това е денят, в който той е разпнат на кръст, изтезаван за нашите беззакония и непреодолим за нашите грехове. Той смири себе си и бе дисциплиниран до гибел, с цел да ни изкупи и избави от робството на прегрешението и проклятието на гибелта.

Преди съвсем 2000 години по пладне издигат разпятието и приковават Божия наследник. От двете му страни са двамата разбойници, единият се покайва и получава избавление. След пладне Исус Христос извиква: " Боже мой, боже мой, за какво си ме оставил? В твоите ръце предавам духа си " и издъхва.

Римски боец пробожда тялото му с копието си, завесата на храма се раздира и мрак покрива цялата земя. Вечерта учениците му Йосиф Ариматейски и Никодим смъкват тялото, повиват го с плащеницата на Йосиф и го поставят в пещера.
 ​Патриарх Неофит: Християните да се вдъхновят от подвига на Спасителя ​Патриарх Неофит: Християните да се вдъхновят от подвига на Спасителя
Православните християни би трябвало да се вдъхновят от подвига на Исус Христос и да го имат като образец. Това обръщение насочи Негово светейшество патриарх...

На това събитие са отдадени и ритуалите в църквата през днешния ден. Тази заран от олтара на храма беше изнесена Христовата плащеница, която символизира гроба Господен. Носейки плащеницата свещениците обиколиха три пъти Разпятието Христово. По традиция миряните минават под плащеницата, с цел да измолят здраве и Божие снизхождение.
+ Патриарх Неофит: " Сега мълчим пред страданията Господни и на вас ви поисквам доста духовни настроения и Светли идни празници ".


Голяма е опашката от хора, по този начин ще бъде през целия ден във всички православни храмове в страната.

Йоана Павлова: Днес сме тука, с цел да почетем, да изразим своята тъга, и своето примирение пред жертвата, която Исус направи, че умря за нашите и моите грехове и ни избави. Стоян Стоянов: Малко по-добри да станем като общественост, това си поисквам. Тодорка Бучинска: Всеки ден човек бърка, само че по този начин или другояче би трябвало постоянно да помоли за амнистия, да осъзнава грешките си и да върви напред. Повече примирение, повече добрина, повече обич, взаимно почитание, съгласие, всички тези християнски и морални полезности да възкръснат у нас.
Вечерта от 18 часа в митрополитската катедрала " Света Неделя " ще се отслужи Опело Христово.
 Разпети петък е - най-тъжният ден в годината! Разпети петък е - най-тъжният ден в годината!
Велики петък или Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият наследник Исус Христос, с цел да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР