Разпадането на бившия Съветски съюз отбеляза края не само на

...
Разпадането на бившия Съветски съюз отбеляза края не само на
Коментари Харесай

99-та годишнина на Гейдар Алиев, националният лидер на Азербайджан

Разпадането на някогашния Съветски съюз означи края освен на една идеология, владяла огромна част от света в продължение на 70 години, само че и разформироването на една голяма политическа и социално-икономическа система. С разпадането на Съюз на съветските социалистически републики Азербайджан възвърне държавната си самостоятелност и навлезе в интервал на преход, сходно на останалите 15 сестрински републики, всяка със своите особености и компликации.

Азербайджанският преход бива комплициран, заради военната експанзия на прилежаща страна, довела до окупацията на съвсем 20% от суверенните територии на Азербайджан. Със своите богати запаси и удобно местонахождение Азербайджан става пресечна точка на конфликтни ползи от страна на световни и районни сили. В първите години на своята самостоятелност Азербайджан бива заплашен да бъде изцяло премахнат като страна.

Със завръщането на власт на Хейдар Алиев, през юни 1993 година, тази опасност бива избегната, Азербайджан е избавен от заличаване, възобновена е стабилността и е положена основа за развиване.

За да трансформира Азербайджан в самостоятелна, съвременна и мощна страна с стабилно икономическо развиване, починалият президент Гейдар Алиев подхваща петролната тактика, която ще залегне в основата на цялостната промяна на бъдещите политически и стопански промени. Тази тактика обезпечи присъединяване на задгранични вложители в създаването на петролните залежи в Азербайджан, диверсификацията на транспортните направления, дейно ръководство на петролните доходи и навлизането на Азербайджан в нов стадий на развиване.

Под управлението на националния водач Гейдар Алиев, на 20 септември 1994 година, е подписано едно от знаковите съглашения в историята на Азербайджан от 20-ти век - Споразумението за общо развиване и разделение на производството от находищата „ Азери ", „ Чираг " и „ Гюнешли " в азербайджанския бранш на Каспийско море. Поради своята политическа, икономическа и стратегическа значимост това съглашение е наречено „ Договорът на века ".
В резултат на този контракт са построени нови петролни и газови тръби, които през днешния ден биват поръчител за енергийната сигурност на Европа. Съвременната действителност ни потвърждава дълбоката дълновидност на тази политика, открита от великия водач Гейдар Алиев, който в миналото съобщи: „ Енергийният капацитет на Азербайджан би могъл да бъде ефикасен тласък за стопански напредък в целия свят! "
На днешния ден, 10 май 2022 година, Азербайджан отбелязва 99-ата годишнина от рождението на националния водач Гейдар Алиев. С надълбоко почитание към него, азербайджанците по целия свят означават скъпата му роля за укрепването и развиването на един самостоятелен, стопански и политически одобрен, актуален Азербайджан.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР