Разочароващо е, че България загуби битката за новия Европейски орган

...
Разочароващо е, че България загуби битката за новия Европейски орган
Коментари Харесай

Станишев: Разочароващо е, че България загуби битката за Европейския орган по труда

Разочароващо е, че България загуби борбата за новия Европейски орган по труда и по този начин София остава без европейска организация, съобщи водачът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев.

Вчера министрите по труда на държавите-членки на Европейски Съюз взеха решение седалището на новия Европейски орган по труда да бъде в Братислава, Словакия. Страната събра 15 от 28 гласа, а по неофициална информация България е получила едвам няколко гласа.

„ Още през април, когато започва процедурата, приканих за съществени политически старания за привличането на Европейския орган по труда у нас, тъй като с изключение на политически капитал и авторитет, страната ни щеше да притегли инвестиция за повече от 52 млн. евро годишно. Агенцията ще следи за използването на европейското трудово законодателство при работещите в чужбина, в това число командированите и сезонните служащи. Това е извънредно значимо за България, поради огромният брой наши сънародници, които работят краткотрайно зад граница, само че постоянно са обект на злоупотреби от страна на неточни работодатели “, сподели Станишев. 

„ Този път българската оферта беше по-издържана, само че политическите старания не доведоха до никакъв резултат. Сред преимуществата на Словакия несъмнено са били участието й в Шенген и еврозоната – интеграционното ядро на Европейски Съюз. Очевидно е, че към момента липсва задоволително доверие към България, с цел да бъдем позволени там “, съобщи Станишев.

Той разяснява новината от албанския град Либражд, където е на посещаване по покана на ръководещата социалистическа партия на премиера Еди Рама. Лидерът на ПЕС беше специфичен посетител на огромна проява, част от предизборната акция на социалистите за локалните избори на 30 юни.

В словото си Станишев посочи триумфите на страната и на държавното управление на Еди Рама, които са високо ценени от всички сътрудници на Албания. Той уточни Тирана като отличен образец за ускорено развиване и рационализация под управлението на социалистите. Станишев прикани опозицията да приключи протеста и да взе участие в изборите, вместо да слага под опасност процеса на европейска интеграция на Албания поради тяснопартийни ползи, изключително в миг, когато страната чака старт на договарянията за участие в Европейски Съюз, наред със Северна Македония.

„ Така провокираната политическа неустойчивост единствено ускорява скептицизма на съперниците на разширението на Европейски Съюз към Западните Балкани. Допълнително закъснение на процеса няма да бъде в интерес нито на балканските страни, нито на Европейски Съюз “, безапелационен беше Станишев. Той изрази убеденост, че препоръчаните от социалистите кметове ще реализиран още доста триумфи в модернизирането на страната, и особено благодари на премиера Еди Рама и неговата партия, както и на водача на парламентарното болшинство Таулант Бала, за поддръжката за признаването на българското малцинство през 2017 година
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР