Разочароваща е арогантността в държанието на г-н Иван Гешев и

...
Разочароваща е арогантността в държанието на г-н Иван Гешев и
Коментари Харесай

Клеър Дейли пред Фрог: Арогантността на Иван Гешев показа, че се мисли за непобедим, но такива хора се провалят

Разочароваща е арогантността в държанието на господин Иван Гешев и неналичието на предпочитание да се оправи с законни проблеми. Агресивното и надменно отхвърлят на въпроси с претекста „ чували сме това преди “, сигнализира, че това е човек, който е привикнал да си проправя път по неговия си метод. Но никой не е несломим, а тези, които се мислят за такива, се провалят.
Това сподели пред Фрог Нюз евродепутатът от Ирландия Клеър Дейли*, станала известна у нас с острите си въпроси към Иван Гешев в Екологичен потенциал. Ето какво още сподели тя:

Г-жо Дейли, във Вашите въпроси в Екологичен потенциал към новоизбрания основен прокурор на България, господин Иван Гешев, Вие попитахте за някои доста съществени и скандални тематики. В България те се пренебрегват от държавното управление и прокуратурата. Освен това медиите, които се пробват да изискат информация по тези въпроси, получават " особено " внимание от прокуратурата. Много хора тук даже се изненадаха, че тези тематики, свързани с корупция и корист с власт, са наблюдавни от евродепутати от разнообразни националности. Какво предизвика интереса Ви към протичащото се неотдавна в България?

Започнах да се интересувам от България вследствие на случилото се на ирландци, които са си купили парцели в „ Сънсет Резорт Помоие “ („ Sunset Resort Pomоrie “) преди повече от 10 години. Разработчикът на уеб страницата на компанията - господин Боян Бонев, се отнасяше с тях извънредно, както и към британски, съветски и други собстници на жилища. Използвайки контрола си върху сметките за електрическа енергия и вода, той ги изнудваше за такси за ръководство. Ако хората стартират да задават въпроси или не заплащат, той прекъсва доставките им. Това не са заможни хора. Те имат дълга почивка от четири седмици, която са желали да прекарат в България, само че за тях е мъчно да се борят с тези проблеми от надалеч. Години наред те водят правосъдни борби. Ако имат опция да се занимават с делата, нормално ги печелят, само че по-късно разпоредбите се трансформират - или компанията трансформира името си, или просто не си прави труда да им заплати. Чрез присъединяване си в следенето на такива случаи научих, че това не е необикновена процедура за България. Научих също доста за ограничението на медийната свободи в страната ви. Ако хората не могат да получат правдивост в една държава-членка на Европейски Съюз, тогава тази страната, би трябвало да бъде във фокуса на вниманието на всички европейски жители. Също по този начин съм наясно, че българи са експлоатирани безмилостно от ирландци, както и че българи, които идват в Ирландия да работят не получават заслуженото възнаграждение или контрактуваните условия.

Има ли процедура в комисията по Граждански свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE) да се организират сходни срещи, презентации и полемики, при неявяване на съответния основен прокурор на страната, случая - господин Цацаров?

Това беше другото, което ме впечатли, това бе странна среща. Аз съм нова в Европейския парламент, тъй че не знам дали това е типично. Но това, което знам е, че с цел да се организира чуване на тематика „ Борба с проведената престъпност и корупцията в Европа “, може да се направи избор от 28 държави-членки, както и доста, доста организации, които могат да бъдат поканени. Това което ние имахме обаче бе един дребен състав, който включваше един човек, против който има съществени обвинявания за корупция и митинги против назначението им. Това бе извънредно необичайно. Беше като опит да се пречисти този субект. Българските жители имат вяра, че Европейският парламент подценява техните опасения.

Какви бяха вашите упования от представянето на господин Гешев?

Представянето му беше, каквото чаках - той сподели на хората каквото той желае да чуят, какъв брой доста България се оправя с корупцията, по какъв начин е на верния път, само че липсваше дълбочина. Фактът, че той можеше, само че не отговори на въпросите, в действителност подкопа неговото ситуацията.

Как се почувствахте след неговите „ неприемливи “ отговори?

По-решена да науча повече за протичащото се в България. Бях разочарована, че наличието му засенчи присъединяване на няколко отлични оратори, които бяха там, само че се веселя, че го видях в деяние. Арогантността в държанието му и неналичието на предпочитание да се оправи с законни проблеми. По-скоро бих споделила, че агресивното и надменно отхвърлят на въпросите с претекста „ ние сме чували всичко това преди “, сигнализира, че това е човек, който е привикнал да си проправя път само че неговия си метод. Но никой не е несломим, а тези, които считат, че са, се провалят. Фактът, че той не отговори, ми сподели, че несъмнено има въпроси, на които би трябвало да се търсят отговори и аз ще намеря други пътища за намиране на отговори.

Имаше ли мнения сред Вас и Вашите сътрудници в LIBE по тематиката? Какво е тяхното мнение и / или оценка на цялостното показване на господин Гешев и по-специално на неговите отговори?

Разговарях с редица мои сътрудници по-късно. Те нямаха визия за тези тематики преди чуването, само че в резултата на присъединяване на господин Гешев в това съвещание се пробудиха за протичащото се. Сега той е в радара на редица членове на Народното събрание, които в никакъв случай до момента не бяха чували за него, само че в този момент, когато към този момент го познават, ще го наблюдават. Това се отрази и върху българските евродепутати от другите политическите групи, редица от които доста се зарадваха да чуят други сътрудници да приказват и да се интересуват от тяхната страна.

Споделихте с нас желанието си да продължите да търсите отговори на вашите въпроси към господин Гешев. Как възнамерявате да извършите това и можем ли да се надяваме на гласност?

Аз към момента уча Европейския парламент, тъй че не знам изцяло. Въпреки това прекарах 8 години в Народното събрание на Ирландия. Както аз, по този начин и мой сътрудник, който в този момент също е нов евродепутат, бяха доста известни с това, че използваха позициите си, с цел да внесат промени и отчетност. Успяхме да сменим управлението на нашите полицейски сили и министъра на правораздаването два пъти вследствие на работата си с податели на сигнали. След няколко години работа, с самообладание и изобличаване на непозволени дейности и корупция, предизвикахме оставки и тотална смяна в метода на организация на работата на полицията.

Това, което в този момент знам е единствено, че ще търсим способи, както и, че ще сме в Европейскя парламент за дълго време. Много ще се радваме да работим с всички българи, които желаят да ни дадат информация. Ще използваме нашите позиции, с цел да помогнем за гласност на тази информация. Информацията е власт и когато въоръжавате жителите с нея, тя е доста мощна. Тя е най-голямата заплаха за властта.

Интервю на Диана Йонкова

* На британски език може да намерите изявлението ТУК
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР