Разочарованието в Северна Македония и в Албания е голямо. Според

...
Разочарованието в Северна Македония и в Албания е голямо. Според
Коментари Харесай

Защо Париж блокира Скопие и Тирана

Разочарованието в Северна Македония и в Албания е огромно. Според Европейската комисия, Европейския парламент и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, двете страни от Западните Балкани са изпълнили всички условия за започването на присъединителни договаряния с Европейски Съюз. Те, както и останалите балкански страни, имат вероятност за европейско участие от 2003 година насам. Северна Македония към този момент е била изпълнила формалните критерии още през 2009-а, от предходната година това важи и за Албания. След като Северна Македония съумя да позволи разногласието с Гърция за името на страната, в Скопие се надяваха, че най-накрая ще получат зелена светлина от срещата на върха на Европейски Съюз.

Само един държавен началник - френският президент Еманюел Макрон, бе изрично срещу. Той сподели " не " на претендентите и " не " въобще за започването на присъединителни договаряния. Двама други - нидерландският министър председател и датската министър-председателка, се възползваха от изразената позиция и отхвърлиха диалозите с Албания.

От необяснимото несъгласие на Макрон произтична двойна рецесия на доверието в Европейския съюз - и на Балканите, и в Брюксел. Колко костват обещанията на Европейски Съюз, щом макар приложените промени и всички старания в последна сметка претендентите не получават нищо? Какъв е смисълът от дългогодишните инспекции, осъществявани от Европейската комисия, в случай, че едно " не " от Париж стига, с цел да обезсмислят всички изписани страници с установени резултати?
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР