Разочарованието от Фолксваген е голямо на Балканите, казва бившият президент

Разочарованието от Фолксваген е голямо на Балканите, казва бившият президент ...

Балканите са разочаровани от "Фолксваген", заяви Плевнелиев.Разочарованието от "Фолксваген" е голямо на Балканите", казва бившият президент Росен Плевнелиев пред германското делово издание "Ханделсблат" (Handelsblatt). "Страните в района обръщат голямо внимание къде всъщност отиват инвестициите. Западноевропейските политици критикуват липсата на върховенство на закона на Балканите, но в инвестиционните решения като това на VW за Турция в крайна сметка значение имат единствено парите ", допълва той в статията под заглавие "България не се предава в битката".

В нея Плевнелиев като почетен председател на лобисткото сдружение Автомобилен клъстер България казва, че независимо, че вече е учредено дъщерното дружество на "Фолксваген" като крачка към изграждане на бъдещия завод в Маниса, продължава работата с централата на германската компания за създаване на някакво производство и в страната. "Предлагаме много за производството на батерии за електромобили или софтуер ", каза той и напомня, че тук вече се създава програмно осигуряване за SAP, Bosch и Mercedes-Benz и се произвеждат компоненти, включително за Porsche, Magna, Grammer, Festo или Kostal.

"Ханделсблат" цитира данни на Автомобилен клъстер България, според които в страната имало около 220 предприятия с 65 000 служители и оборот от 5 млрд. евро. "Според източници от индустрията в момента България автомобилният сектор създава около 10% от БВП на страната" посочва изданието.
"Ханделсблат" цитира данни на Автомобилен клъстер България, според които в страната имало около 220 предприятия с 65 000 служители и оборот от 5 млрд. евро. "Според източници от индустрията в момента България автомобилният сектор създава около 10% от БВП на страната" посочва изданието.

Плевнелиев изказва и разочарованието си, че търсили подкрепа от федералното Канцлерство, но чували само "красиви думи" и общи обещания, както и че много разчитали на премиера на Долна Саксония и член на Надзорния съвет на VW Щефан Вайл, а той подкрепил Турция. "Берлин винаги е подчертавал, че това ще бъде икономическо решение", обяснява той и продължава: "Това отслабва германските политици с техните искания за повече върховенство на закона в балканските страни Ердоган не спазва европейските правила. Хиляди хора са по затворите. А сега го подкрепят с милиардна инвестиция от Германия".

Андреас Тостман, директорът на "Фолксваген" за производството, каза на подобни критики в началото на октомври: "Очакваме да успеем да отговорим на нашите стандарти в Турция, както по отношение на качеството на продуктите, участието на работниците и зачитането на правата на човека в области, където няма как да влияем директно".

"България се надява на Вестагер", подчертава подзаглавие в статията на "Ханделсблат", имайк ипредвид еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер. "Турция обещава да купи 40 000 автомобила, а това е нарушение на правилата за субсидиране. Подобно нещо е невъзможно да се случи в ЕС. Това беше неравен двубой и "Фолксваген" всъщност би трябвало да отстоява лоялната конкуренция ", критикува още Плевнелиев. "Решението на VW отслабва Европейския съюз."

Източник: dnevnik.bg