Разочарование за НАСА. Дългоочакваното изстрелване най-мощната ракета, създадена някога от

...
Разочарование за НАСА. Дългоочакваното изстрелване най-мощната ракета, създадена някога от
Коментари Харесай

Какво наложи отлагането на полета до Луната?


Разочарование за НАСА. Дългоочакваното изстрелване най-мощната ракета, основана в миналото от човечеството, беше отсрочено.

Причината - механически проблеми, които инженерите не съумяха да разрешат в точния момент, с цел да се вметнат в двучасовия прозорец.

Най-напред по време на зареждането се появи теч на водород, който беше овладян. След това специалистите видяха цепнатина в междустепенния отсек на ракетата. Анализът сподели, че пукнатината визира единствено покритието, само че не и вътрешната конструкция.
Снимка: EPA

Контролерите обаче не съумяха да охладят един от моторите на ракетата до оптималната предстартова температура. Това докара до отсрочване на изстрелването за петък, 2-ри или понеделник, 5-и септември.

Полетът на 98-метровата ракета Space Launch System (SLS) трябваше да е първият стадий в завръщането на хората на Луната след над 50-годишна пауза. Плюшената овца и специфичните скафандри, цялостни със датчици, обаче си останаха на Земята.
Снимка: EPA

„ Не започваме, до момента в който всичко не бъде изправно. Няма по какъв начин. Има си правила. Става дума за извънредно комплицирана машина. Освен това подлагаме ракетата и капсулата на такова напрежение, на каквото не бихме я подложили, в случай че беше с екипаж. Това е задачата на тестовия полет “, съобщи Бил Нелсън, админ на НАСА.

Новата дата чака и екипът българи, конструирали 14 специфични камери, ситуирани по тялото на ракетата. Те устоят на температури от минус 40 до плюс 85 градуса. Още през 2019 година основателят им – инженер лекар Петко Динев, споделя пред bTV:

„ И около НАСА, Юнайтед Лаунч Алайънс, които се занимават с изстрелването на спътници, се обърнаха към нас, да предоставим камера, която да бъде употребена за ракетите, с цел да може да се следи държанието на ракетата, откачането на степените, изгарянето на горивото, и в последна сметка отделянето на спътника “, сподели инж. Петко Динев.

Мисията " Артемис-1 " трябваше да е алегоричен правоприемник на " Аполо " – както богинята Артемида е сестра-близначка на Аполон в гръцката митология. Целта на НАСА е до края на 2024 година да изпрати пилотиран полет до Луната, а в бъдеще – това да е междинната стъпка към полети и до Марс.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР