Разнообразието откъм пол, раса и опитност в ИТ екипите спихна

...
Коментари Харесай

Разнообразие в екипите? При съкращенията изглежда няма значение


Разнообразието откъм пол, раса и умелост в ИТ екипите спихна след взрива на съкращенията (снимка: CC0 Public Domain)

Години наред компаниите по целия свят повтаряха, че чиновниците са най-ценният им актив. Когато връхлетя рецесията в края на първото десетилетие от новия век, съкращенията демонстрираха действителното отношение към най-ценния актив. В идващото десетилетие водещата мантра беше постигането на многообразие в екипите – а съкращенията през 2022-2023 година удостоверяват, че и то няма изключително значение.

Настоящата година се обрисува като година на предизвикателство за дамите в софтуерния бранш, както и за хората с „ прекалено много години “ зад тила си. Уволненията в софтуерните компании засягат всички, само че налице е статистика, съгласно която непропорционално доста измежду съкратените са дамите и гениите „ в средата на кариерата “. Видно е, че мантрата за разнообразието е избледняла.

Съкращенията в Amazon, оповестени напълно неотдавна, обгръщат повече от 18 000 служащи. Те са част от проект за понижение на личния състав, оповестен по-рано, и възлизат на към 6% от корпоративната работна мощ. Salesforce пък съобщи в сряда, че възнамерява да редуцира към 10% от своя личен състав.

Това е единствено най-новото продължение на сериала, в който към този момент видяхме по какъв начин Meta Platforms, Twitter и Snap редуцираха сумарно над 97 000 работни места през 2022 година Аргументът – да се оправят със забавящата се стопанска система и натиска на акционерите, съгласно отчет на компанията за претовареност Challenger, Grey & Christmas Inc.

Непропорциоално редуциране

Жените и латиноамериканските служащи съставляват надлежно 46,64% и 11,49% от софтуерните съкращения от септември до декември 2022 година, до момента в който тези групи са надлежно 39,09% и 9,96% от цялата промишленост, съгласно данни от Revelio Labs Inc. Талантите, които са „ по средата на кариерата си “, също са свръхпредставени в процеса на понижаване на екипите, споделя Рейхан Аяс, старши икономист на Revelio Labs.
още по темата
Това може да има многоаспектни последствия за бизнесите. Видимо техните политики за нашарване на екипите няма да се изпълнят. Става въпрос не просто за отчаяние на съкратените, само че и за вероятно разминаване с заявените „ ESG ” стратегии.

Може да има и юридически последствия. Така да вземем за пример, наскоро Twitter беше наранена от правосъдно дело, в което ищецът твърди, че компанията за обществени медии редуцира непропорционално огромен дял жени-служители.

Както може да се чака, корпорации като Meta, Snap и Twitter не желаят да приказват за това пред медиите, въпреки да са били запитани от Ройтерс.

Данните приказват още

Чернокожите и азиатските гении са по-малко наранени при съкращенията на работни места, съгласно статистиката. Това може да звучи като добра вест, само че в действителност има риск да обезсърчи търсещите работа и да ограничи опциите за привличането на разнообразни млади гении, които са „ на прага на кариерата си “, споделя Морган Дебаун, изпълнителен шеф на Blavity Inc, която е хазаин на най-голямата годишна софтуерна конференция в Африка – AfroTech.

Обезсърчителният резултат ще работи каскадно, загатва Бенджамин Хуарес, съветник по набиране на личен състав и съосновател на Latinos in Tech. Недостатъчно показаните групи гении ще бъдат изправени пред засилена конкуренция за функциите от начално равнище. А това, в последна сметка, е в ущърб на самите корпорации.

Надежда в стартъпите

Все отново някои пазарни наблюдаващи са обнадеждени от протичащото се. То може да е знак за смяна, за нови благоприятни условия.

Хуарес от Latinos in Tech се надява, че всеобщите съкращения ще доведат до появяването на доста стартъпи, образувани от хора от така наречен малцинства. А това може да се окаже доста по-добро решение за осъществяването на ESG стратегии.

„ Искаме да увеличим броя на латиноамериканските хора в софтуерното пространство, само че започваме да виждаме, че някои от тези политики за многообразие просто не работят. При това състояние ние би трябвало всъщност да си изградим личен път напред “, обобщава Хуарес.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР