Разнообразието на автомобилите, които се движат по суша и вода –

...
Разнообразието на автомобилите, които се
движат по суша и вода –
Коментари Харесай

Колите-амфибия са на пазара, но остават непознати на широката публика - видео

Разнообразието на колите, които се движат по суша и вода – тъй наречените амфибии е сериозно. Има ги от всевъзможен тип – леки коли и даже рейсове, домове на колела и четириколки /куад/. Заради предназначението им и, естествено, по-високата им цена, необятната аудитория им отделя надалеч по-малко внимание, отколкото на класическите коли. Но има хора, които се интересуват и търсят подобни машини и това е повода да се постараем да им помогнем по-добре да се ориентират в предлаганите на пазара. Пък и да разкажем за тях на широката публика...

Един от най-впечатляващите екземпляри достъпни за закупуване е съветският Шерп. Това е крепък плаващ всъдеход предназначен за употреба в най-сурови климатични условия. Машината с идентичен успех преодолява заснежена целина, наклони, кал, блата и всевъзможни други трудни оф-роуд условия. Освен това може и да плава. Предлаганите за продажба варианти са два - Шерп и Шерп-Пикап – първият пътнически, вторият за транспорт на товари. Естествено, клиентът е цар и може да си поръча каквито екстри са му нужни срещу доплащане.



Шерп се създава серийно в Санкт-Петербург има и посланичество в Уинипег, Канада. Каросерията е стоманена, самоносеща, ръководството става с два педала и лостове, посредством на огромните си колела с диаметър 160 см предолоява бариера висока до70 см, а протекторът им във водата изпълнява ролята на гребна лопата. Максималната скорост на суша е 45 км/ч, на вода 6 км/ч. Може да тегли ремарке с маса 2,4 тона.

Машината умерено излиза от чиста вода на лед, влизането се реализира през предното стъкло, а в колелата могат да се монтират четири спомагателни резервоара за гориво, всеки с размер от по 50 литра. Задвижването е поверено на четирицилиндров, 1,5-литров дизелов двигател Kubota V1505-t с мощ 44.3 к.с., предавателната кутия е 5-степенна механична, задвижването е цялостно.

От другата страна на океана най-известен производител на амфибии е американската компания Watercar. Тя набра сериозна известност като производител на “най-бързата амфибия в света ” и днес предлага една и съща машина единствено по поръчка и то в комплектация поръчвана индивидуално от клиента. Цената е сериозна – според от комплектацията от $139 000 до $172 000, само че в замяна клиентът има в гаража си достатъчно чевръст и бърз автомобил-катер. През предходната година от Watercar пуснаха в произвеждане специална версия, предопределена за гасене на пожари в обекти край водоеми, използвайки за задачата водата непосредствено от водохранилището, реката, езерото или морето.

Първата си машина – Panther, компанията пусна на пазара през 2013-а. Моделът развива оптималната скорост на суша от 130 км/ч и 72 км/ч на вода. Компанията притежава 72 патента за амфибии и е записана в Гинес книгата на върховете за най-бърз автомобил-амфибия в света. WaterCar Panther е с двойно задвижване - монтиран отзад 3,7-литров на Honda и водомет. “Преобразяването ” от автомобил в катер става за единствено 15 секунди, посредством на хидравлично повдиганите за осем секунди автомобилни колела и задействането за останалото време на водомета. Всичко това разрешава на машината да навлиза от сушата във водата и назад, и да се трансформира без да стопира, със скорост на движение до 25 км/ч.



Друга американска, само че не толкова известна колкото Watercar компания – CAMI, е интересна с това, че предлага много по-широк избор от амфибии, даже и за масов автобусен превоз. Те оферират още плаваща къща на колела – луксозният кемпер CAMI Terra Wind, както и екстремалния плаващ всъдеход CAMI H2OEX. Първият развива максимална скорост на суша от 110 км/ч, на вода се движи със седем морски възела /12 км/ч/, а цената му потегля от Щатски долар 800 000. Вторият е оборудван с две лебедки – начело и отзад, има два дизелови мотора – 6-литров турбо на Ford с мощ 325 к.с. и морски турбо на Yanmar с мощ 240 hp.



Великобритания като островна страна не може да остане обратно и там се предлагат също забавни решения за автомобили-амфибии. Достатъчно голяма компания за тяхно произвеждане е Gibbs, която предлага цели осем модела с различно предопределение, измежду които дори кабриолет. Името му е Gibbs Aquada и може да развива оптималната скорост от 150 км/ч на суша и до 60 км/ч на вода. Впечатляващо изглежда моделът Gibbs Quadski – ATV четириколка- амфибия, разрастваща 75 км/ч и на вода, и на изсъхнало. Интересни са още плаващият двуколесен скутер с два водомета Gibbs Biski и камиончето Gibbs Phibian с товароносимост звук и половина, предназначен за работа в спасителните служби.



Друг забавен производител на амфибии - Searoader е също от Англия. Компанията има друг метод към моделите си – не ги проектира от нулата като амфибии, а преработва класически автомобили в плаващи машини. В гамата й има даже плаващо Lamborghini. Други интересни предложения са Searoader, както и товарната амфибия Amphitruck 4×4.

Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР