Разногласията между страните от ЕС по въпроса за миграцията заплашват

...
Разногласията между страните от ЕС по въпроса за миграцията заплашват
Коментари Харесай

Външният министър на Италия: ЕС е заплашен от разединение по въпроса за миграцията

Разногласията сред страните от Европейски Съюз по въпроса за миграцията заплашват съюза с разцепление и затваряне на границите, съобщи в изявление, оповестено в днешния брой на в. " Месаджеро " италианският външен министър Енцо Моаверо-Миланези, съобщи ТАСС.

" Европейски Съюз се е трансформирал в архипелаг от голям брой острови. Значително е намаляла способността за реализиране на компромисни решение и за същинско съдействие. Има висок риск от разцепление. Сегашните различия, сложността да се стигне до решение и да се работи дружно в този момент провокират корозивен резултат, който е доста по-силен от финансовата рецесия на съюза от 2012 година ", показва Моаверо-Миланези.

Италианският външен министър отбелязва, че доста европейски страни де факто към този момент затварят границите. " Ако всички стартират да затварят границите си, свободата на Шенгенската зона ще бъде лимитирана, което извънредно отрицателно ще се отрази на тези, които пътешестват, работят, учат и в последна сметка ще пострада и общия пазар ", счита Моаверо-Миланези.

По думите на италианския първи посланик намирането на решение е комплицирано, само че допустимо. Той повтори позицията на Италия, която желае анулация на Дъблинския правилник, съгласно който страните от Европейски Съюз, където мигрантите са пристигнали в началото, следва да преглеждат молбите им за леговище. Освен това Рим предлага основаване на центрове за приемане на мигранти в страните, от които са тръгнали и в директните страни /в Африка/, където да се прави оценка на статуса на търсещите леговище в Европа. Министърът припомня, че 93 % от идващите в Италия са стопански имигранти и не попадат под статуса на бежанци, съобщи Българска телеграфна агенция.

Коментирайки предлагането на френския президент Еманюел Макрон за основаване на " европейски центрове от затворен вид " за мигранти, Моаверо-Миланези отбелязва, че за " такива лагери " може да се приказва, единствено в случай че те бъдат разпределени по цяла Европа, а не са съсредоточени в Италия, която единствено с помощта на географското си състояние е станала първата страна на идване на главната маса мигранти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР