Размножаването бива два вида: полово и безполово. При ПР (половото

...
Размножаването бива два вида: полово и безполово. При ПР (половото
Коментари Харесай

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Държавната администрация е като бурена. Нараства безполово

Размножаването бива два типа: полово и безполово. При ПР (половото размножаване) единият пол върви по другия за продължение на рода. Пример: лъв и лъвица. При Биосферен резерват (безполовото размножаване) никой по никого не върви. А родът си продължава. Пример: буренът тлъстига и буренката му нямат контакт, само че от ден на ден задушават лехата с лука в градината ви.

Държавната администрация е като бурена. Нараства безполово.

През 2005 година държавните и общински чантаджии са били 85 хиляди души, а към края на предходната година са се развъдили до 142 хиляди. Ето върху тази експедитивност на размножаването би трябвало да съсредоточим изследователската си сила.

В Съединени американски щати при 332 млн. население има 800 хиляди служители. В Нидерландия при 16 милиона поданици зад държавните бюра са настанени 20 хиляди. В България 6.5 млн. народ бива обслужван от 142 хиляди бюрократи.

За качество на обслужването няма да приказваме. Но за възнагражденията си заслужава.

Средната заплата в публичния бранш продължава сензитивно да изпреварва тази в частния и през последното тримесечие на 2022 година за пръв път мина психическата граница от 2000 лева За последните три месеца на годината заетите в обществения бранш са получавали междинна работна заплата без годишните награди в размер на 2015 лева С годишните награди, дето му викат „ ДМС-то ”, междинното заплащане доближава 2098 лева За съпоставяне, в частния бранш, в който се трудят три пъти повече лица, междинните заплати през последното тримесечие са стигнали 1833 лева без награди и 1922 лева – с включени „ премиални ”.

Такова знамение в цивилизования свят няма. Не може този, дето е изкривил наковалнята с чука си, да получава по-малко от този, който криви бюрото с лактите си.

Но и това не е всичко. Един бачкатор в България заплаща осигуровки по три линии: персоналните, които по закон му се удържат, второ, през държавния бюджет – където част от налозите му отива за попълване на дупката в Държавното публично обезпечаване, т.е за пенсиите на сегашните пенсионери, и трето, отново през държавния бюджет – в интерес на държавните служители, които имат бетонираната преференция да не се обезпечават за сметка на персоналните си приходи.

Така излиза, че най-скъпият служащ в България е държавният служител. На година той коства на работодателя си, страната, т.е. на нас, 26 001 лева или с 6000 лева повече от цената на годишния труд на всеки различен работещ в България. Това демонстрират данните на Националния статистически институт.

А единствено за 7 година цената на чиновническия труд се е повишила със 77 на 100 – растеж, по-голям от който и да е бранш в частния бизнес.

И макар че всяко държавно управление се заканва да ореже бюрокрацията, тя се саморазвъжда като тлъстигата.

Безполовото размножаване на чантаджиите ще продължи. Защото в случай че умножим броя им по 3-4 (средно членове на семейството с право на глас), ще се получи почти изборният избор на победител в последните няколко избора за парламент.

Чавдар Цолов

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР