Разместването на геополитическия пъзел с убийството на най-влиятелния ирански военен

...
Разместването на геополитическия пъзел с убийството на най-влиятелния ирански военен
Коментари Харесай

След новините: Кризата в Близкия изток

Разместването на геополитическия пъзел с убийството на най-влиятелния ирански боен пълководец отеква по целия свят. От дни се пишат сюжети какво ще последва след покушението.

Той въпреки всичко беше провъзгласен за „ супер воин ". Репутация, извоювана и затвърждавана близо 3 десетилетия. Имаше доста врагове, само че пък си беше спечелил и доста симпатизанти. В гонене на концепциите и дилемите си, той се движеше ловко по близкоизточната сцена. Действаше от позицията на пълководец на бригадите Кудс - поделението на иранската революционна армия за външни интервенции.
Фаеге Ешкевари, журналистка от Иран: Касем Солеймани трябваше да бъде трансфорат в звезда, в супергерой. Когато доста, доста билбордове освен в Иран, само че и в Ирак, в Кербала и из цялата шиитска част на страната се разполагат по пътищата, край автомагистралите, със фотоси на Солеймани и на Върховния водач, това значи едно: Вие би трябвало да харесате този човек.
Фаеге Ешкевари - журналистка от Иран, която от години живее в България. Дистанцията не й пречи ловко да филтрира процесите и настроенията в родината си. Да задава доста въпроси и да търси доста отговори.
Фаеге Ешкевари: Солеймани споделяше, че Ислямска страна е била основана, с цел да работи против нас иранците, до момента в който помагахме на Асад по време на Арабската пролет. След цялата кървава задача в Сирия, трябваше да се откри някаква причина хората на Солеймани да останат там за по-дълго време. Както знаете, тези военни организации би трябвало да оправдаят бюджета си и военното си наличие. Ето за какво Солеймани беше трансфорат в звезда, в супергерой.
С времето Солеймани потвърди, че обича да си играе на война и мир. Приоритетни му бяха Ирак, Сирия, Ливан и Израел. Твърди се, че поръчаните от него интервенции са разместили политическите пластове в не една страна и са окървавили не една страна. Някои видяха почерка му и в нападението в Сарафово преди 8 години. При бомбената офанзива против рейса с израелски туристи починаха 7 души. Ранените бяха над 35.

Разместването на международния ред, или най-малко на близкоизточния, пристигна като гибелен новогодишен фойерверк. В първите дни на 2020 край летището на Багдад с американска ракета, изстреляна от дрон, беше погубен Касем Солеймани. Мотивът на Вашингтон за интервенцията беше, че разполага с информация за готвени от генерала офанзиви против американски цели.
Майк Помпео, държавен секретар на Съединени американски щати: Твърдението, че Солеймани е пътувал до Багдад с дипломатическа задача - някой тук има вяра ли в това? Има ли история, която да удостовери, че този благ благородник е пътувал до Багдад с концепцията да организира мирна задача?
От съвсем 12 години генералът е бил в полезрението на непознати служби. Не една опция да го унищожават са имали израелските секрети отряди. Американските президенти Джордж Буш и Барак Обама също са разполагали с комфортни случаи да наредят убийството му. Решителната стъпка, обаче, предприе Доналд Тръмп.
Сирил Брет, анализатор от „ Евразийска вероятност ": Защо се случи тъкмо в този момент ли? На старта сме на предизборната акция в Съединените щати. И това изяснява доста, що се отнася до терзанията на Тръмп за Иран. За кандидатурата на Доналд Тръмп Иран е идеалния зложелател. Той може да бъде обрисуван като дявола.
Сирил Брет. Френски анализатор, ценител на Близкоизточния район. Който не стопира да пренарежда геополитическия пъзел, да търси аргументите и да предвижда последствията от международните рецесии.
Сирил Брет: Доналд Тръмп ще завоюва доста гласове поради рецесията с Иран. Рейтингът му към този момент стартира да се повишава. С убийството на Солеймани Тръмп ясно предизвести Техеран да не прави опити да се меси в предизборната акция. Има и още една ясна причина - въздействието на Иран в Ирак мощно набъбна. Съединените щати започнаха да губят позиции. Така че Съединените щати желаят да се опълчват на въздействието на Иран в Ирак, в Сирия и в Ливан. Покушението беше предизвестие към Иран за възходящото му въздействие в региона.
Позиции и въздействие, извоювани и затвърдени от Бригадите на Солеймани.
Фаеге Ешкевари: Сянката на Солеймани беше по-дълга даже от тази на Върховния водач, аятолаха. Такова нещо е нежелано. След като Ислямска страна беше разрушена, към този момент нямаше опрощение за неговото оставане в Ирак. Неговата задача беше завършила. Така супергероят, звездата, стартира да се трансформира в опасност за самата си страна. А когато нямаш потребност от някого, какво правиш? Неговата работа е завършила. И няма потребност той повече да съществува. Много хора приказват, че Солеймани е бил погубен тъкмо тогава, когато е имало потребност той да загине.

 "След новините ": Празният язовир "Студена "
Няколко месеца след началото на водната рецесия в Перник, към момента не е ясно какви са аргументите. Затова празният язовир "Студена " е и тематиката на първото и...

Всички страни имат една войска, Иран е с две. Така нормално иранците изясняват ролята на Ислямската революционна армия, част от която са Бригадите Кудс. Създадена е незабавно след революцията от 1979-та за да пази Ислямската република от вътрешни и външни врагове.

Отдавна, обаче, армията не е единствено част от сигурността на страната. Навлязла е в политиката и стопанската система на Иран. Твърди се, че има лечебни заведения, управлява пристанища, петролни компании.
Сирил Брет: С рецесията режимът в Техеран ще стане още по-силен. Миналата година имаше доста, доста демонстрации на съперниците на режима в Иран. В Техеран. В огромните ирански градове. А в този момент страната е ударена от Съединените щати и това ще ускори националното обединяване.Фаеге Ешкевари: Убийството на Солеймани се случи в доста подобаващ миг. Вече никой не приказва за протестиращите против скорошното тройно повишаване на горивата. Представете си, в случай че в България цените на горивата скочат за едно денонощие тройно. Какво ще стане? Иранците бяха доста гневни.
Но какво се случва с петрола? Иран е богата на нефт страна?
Фаеге Ешкевари: Продължават да откриват залежи. В Иран има доста нефт. И както знаете, богатите на нефт страни са последните, които се освобождават. Парите от петрола не стигат до елементарните хора.
Кризата сред Вашингтон и Техеран евентуално щеше да остане на равнище военни тактики и политически ходове, в случай че неправилно изпратена ракета не подсети на света, че международните спорове имат човешко измерение. 176 души починаха край Техеран. След три дни премълчаване Иран призна, че болести човешка неточност е бил свален украинския Боинг.
Фаеге Ешкевари: В сваления аероплан в действителност починаха хора, брилянтни мозъци с ирански генезис. Да, те бяха германци, канадци, шведи, само че множеството имат ирански генезис. Сред жертви има професори, преподаватели, студенти от реномирани университети, хора, чиито глас се чува по света. За иранците същинските герои са тези, които починаха в сваления аероплан. Тези образовани хора, които за 40 години бяха принудени да изоставен страната си. Това са националните герои.
Скорошен завършек на рецесията не предсказва нито Фаеге, нито Сирил.
Сирил Брет: Кризата няма да свърши преди президентските избори в Съединените щати. Вероятно през идващите седмици и месеци ще има още удари, още контраудари и отговори от иранска страна. И това, което се притеснявам, е че Саудитска Арабия, която е правилен съдружник на Вашингтон, ще бъде въвлечена скоро в спора.  Хиляди се събраха на погребението на военачалник Солеймани в Иран Хиляди се събраха на погребението на военачалник Солеймани в Иран
Огромен брой хора се събраха за погребението на иранския военачалник Касем Солеймани в родния му град Керман. Тленните му остатъци бяха положени в обикнове...

Отзвукът от спора в Европа може да бъде голям. Спомнете си, 70 и 80-те години на предишния век иранските служби проведоха терористични набези на европейска земя. Така че Европа е доста уязвима. Ответният удар на Иран може да отекне мощно на европейска земя.
Фаеге Ешкевари: Като всеки различен член на Европейски Съюз и на НАТО, България може да се окаже цел на интернационалния тероризъм. България е вход на Европейски Съюз към Близкия изток и от този аспект е стратегическа страна.
Край на рецесията? Няма последна рецесия. Винаги се основават нови рецесии, с цел да се излезе от предходните.
Фаеге Ешкевари: Санкциите са жестоки и удрят най-сериозно елементарните ирански жители.Хората бяха лишени от доста неща. Санкциите лишават непрекъснато от хляба на масата им. Последната част от обществото, която може да бъде наранена от глобите е самото държавно управление, ръководещия режим. Забелязали сме, че налагането на наказания е като опрощение. Ако липсва някаква част за аероплан, да вземем за пример, те би трябвало да я намерят и я намират, само че на десеторно по-висока цена. Това разрешава на някои хора да забогатеят доста от глобите.
Кризи, които крият рецесии. Реалност, която отдалечава от ден на ден иранците от мъдрите и приключени приказки на Шехерезада. Сценарии, в които светът от ден на ден замязва на човешка джунгла.
Още по тематиката Напрежение в Близкия изток
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР