Размерът на субсидията за политическите партии ще бъде преизчислен, съобщи

...
Размерът на субсидията за политическите партии ще бъде преизчислен, съобщи
Коментари Харесай

Преизчисляват размера на партийната субсидия

Размерът на дотацията за политическите партии ще бъде преизчислен, заяви пред бТВ финансовият министър Владислав Горанов. Според него сумата ще бъде съобразена с главните потребности на политическите сили.

„ Възложено ми е от премиера занапред да извърша разбор какъв брой е естествения размер за партийните дотации и какво би трябвало да е предназначението им, с цел да се заобикалят спекулации, че с парите на данъкоплатците партиите се разпореждат погрешно ”, сподели финансовият министър.

По думите на финансовия министър на няколко съвещания с съдружния им сътрудник е обсъждан размерът на партийната дотация. Той добави, че Патриотите били на мнение, че дребните партии мъчно ще се оправят с това равнище на финансиране.

„ Подобни оферти се дебатират от мига, в който се взе решение за вземане предвид на размера на дотациите с референдума. По време на дебата в пленарна зала няколко пъти се повдигна въпросът от страна на сътрудниците от Оперативна програма дали ние бихме подкрепили едно друго решение. Нашата позиция остана непроменена и това се видя с гласуването ”, уточни Горанов.

Горанов съобщи, че позицията им е била безапелационна, само че са се съгласили на компромис, с цел да спасят приемането на Бюджет 2020. Разходът не беше авансово калкулиран в парите за идната година, само че нужната сума ще се откри, безапелационен е Горанов. Той уточни, че поради усъвършенстваният кредитен рейтинг на страната ни – ще се усили размерът на лихвите, а това ще даде опция дотациите да се изплатят.

Ресорният министър разяснява и законовите промени, които дадоха опция Обвините №1 да бъде подвеждан под наказателна отговорност и да бъде разследван. „ Предложихме законопроект, който следва логиката на конституцията – наказателна отговорност в България може да се повдигне единствено от прокурор. Текстовете, които предложихме дадоха опция да се повдига наказателна отговорност на основния прокурор ”, сподели още той

Относно информацията за несъбрани 250 млн. лева налози от хазарт, финансовият министър посочи, че инспекцията по случая е почнала след сигнал.

„ В него се твърдеше, че Комисията по
хазарт по този начин е определила метода на образуване на игрите, че това води до резултат „ икономисване на таксите ”. Тези изказвания би трябвало да се ревизират. Доста огромен е размерът на информацията. Днес разпоредих на Държавната финансова ревизия да ревизира Комисията по хазарта ”, посочи Горанов.

Владислав Горанов разяснява, че връзката му с екс обществения министър Бисер Петков е била добра и той е бил добър специалист.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР