Размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност

...
Размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична длъжност
Коментари Харесай

С постановление Министерският съвет увеличи заплатите във ВУЗ-овете

Размерът на минималната месечна работна заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения става 2100 лв., считано от 1 януари тази година.

Това е записано в разпореждане на Министерски съвет, подписано от служебния министър председател Димитър Главчев и основният секретар на Министерски съвет Габриела Козарева. Постановлението е оповестено на 16 май и е в допълнение на предходно разпореждане.

Заплатата за най-ниската академична служба във ВУЗ-овете се усилва и отнася за естествена дълготрайност на работното време 8 часа дневно при 5-дневна работна седмица и за цялостен работен месец.

 Матурата по БЕЛ: Ето по кое произведение пишат зрелостниците 1 мин. Матурата по БЕЛ: Ето по кое произведение пишат зрелостниците  След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската 2 мин. След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 3 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото 3 мин. Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото  Матурата по БЕЛ: Ето по кое произведение пишат зрелостниците 1 мин. Матурата по БЕЛ: Ето по кое произведение пишат зрелостниците  След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската 2 мин. След хранителното отравяне на 48 деца в Сливен: Причината не е в закуската  Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото 3 мин. Проф. Рачев: Отива си „ арктическата “ пролет, идва лятото  Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил 3 мин. Катастрофата с НСО: Експертиза ще откри скоростта на служебния автомобил  Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи 3 мин. Барикадиралият се някогашен служител на реда в Пловдив се съобщи  Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото 3 мин. Словашки публицист: Атентатът против Роберт Фицо ще раздели още повече обществото

Постановлението влиза в действие със задна дата - от 1 януари 2024 г.  Средствата в размер на 39 млн. лева  са разчетени със Закона за държавния бюджет за 2024 година

Друго нарастване на възнагражденията беше планувано в  последните промени в Закона за висшето обучение от 13 март т. година междинната брутна работна заплата за университетския състав в държавните висши учебни заведения би трябвало да е не по-малка от 180 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца, за които са оповестени публични данни на Националния статистически институт.

Преподавателите упорстват за увеличение на заплатите

Минималната съществена заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения се дефинира годишно с акт на Министерския съвет в размер не по-малък от 125 на 100 от междинната брутна работна заплата за страната за последните 12 месеца.

В едномесечен период от влизането в действие на този закон Министерският съвет привежда в сходство с него подзаконовите нормативни актове по използването му “, написа в преходните и заключителните разпореждания.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР