Размерът на месечните социални помощи за всички групи хора в

...
Размерът на месечните социални помощи за всички групи хора в
Коментари Харесай

По-големи помощи за бедните от 1 юни

Размерът на месечните обществени помощи за всички групи хора в уязвимо състояние ще се усили доста. Той ще се дефинира според от линията на беднотия в страната и няма да бъде привързан с обезпечения най-малък приход, както е сега. За актуалната година линията на беднотия е 504 лева С годишното нарастване на линията на беднотия ще нарастват и изплащаните обществени помощи.

Максималният размер на месечната обществена помощ за самотно живеещ човек на възраст над 75 години ще се усили от сегашните 136,50 лева на 249,48 лева За родител, отглеждащ самичък дете до 3-годишна възраст, оптималната помощ ще се увеличи от 99 лева на 181,44 лева Освен повишение на сумите се усилва и кръгът от хора, които ще имат право на подкрепяне.

Очакванията са, че през 2023 година хората, които получават помощи, ще се усили от 35 000 на над 45 800 души приблизително на месец.

Право на месечна помощ от 1 юни ще имат хора и фамилии, чийто приходи за предходния месец са по-ниски от избран диференциран най-малък приход, гласят измененията в правилника. Този диференциран най-малък приход се дефинира като 30% от линията на беднотия, поправена с избран % според от групата, към която принадлежи съответният човек.

Например човек, живеещ самичък, без значение от възрастта му ще има право на обществена помощ, в случай че месечният му приход е под 249,48 лева А размерът на обществената помощ ще бъде разликата сред този предел от 249,48 лева и действително получения приход през предходния месец.

С измененията в правилника се подчертава върху включването на подпомаганите хора на пазара на труда. Новите текстове плануват срокът за наложителна, непрекъсната регистрация в дирекция “Бюро по труда ”, преди човек да има право да подаде заявление-декларация за приемане на обществени помощи да се понижи от 6 на 3 месеца. Това дава опция за по-бърз достъп до обществено подкрепяне. Предвижда се времето за полагане на общественополезен труд от безработни, които получават обществени помощи, да се понижи от сегашните 14 дни по 4 часа на ден на 40 часа месечно. По този метод те ще имат повече свободно време и могат да се включат в ограничения за образование, което е фактор за по-бързото им включване на пазара на труда, гласят претекстовете за направените промени.

Социалните помощи за децата ще бъдат намалявани, в случай че не вървят на учебно заведение, имат неизвинени отсъствия или не са им сложени наложителните ваксини. В случай, че дете от 4 до 16-годишна възраст, а в случай че учи - до придобиване на приблизително обучение, само че не повече от 20-годишна възраст, е позволило 5 или повече неизвинени отсъствия за съответния месец в учебно заведение или повече от 3 дни отсъствия без уважителни аргументи от предучилищно обучение, месечната обществена помощ ще бъде намалявана със 70%. Със същия % ще бъде намалявана и помощта за деца, които не са минали през наложителни имунизации или профилактични прегледи. Ако дете от 4 до 16-годишна възраст не учи, избраната месечна помощ ще се понижава с 80%. А в случай че дете от 16 до 18-годишна не учи и не е записано в “Бюро по труда ”, месечната помощ ще се понижава с 50%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР