Размерът на месечните социални помощи за най-бедните, които не могат

...
Размерът на месечните социални помощи за най-бедните, които не могат
Коментари Харесай

И социалните помощи ще растат според инфлацията

Размерът на месечните обществени помощи за най-бедните, които не могат да покрият издръжката си за живот, отсега нататък ще се индексира ежегодно със заложения в бюджетната прогноза % на средногодишната инфлация. Това планува признатият през вчерашния ден от държавното управление правилник за използване на Закона за общественото подкрепяне, който отразява законовите промени, влезнали в действие от 1 август т.г.

В България от години се мери линия на беднотия, която за 2019 година е избрана на 348 лева Въпреки това за база при определянето на обществените помощи към момента се употребява обезпеченият най-малък приход. Той, за разлика от линията на беднотия, се трансформира извънредно рядко - от две години е 75 лева, като преди този момент осем години бе замразен на 65 лева

Индексирането на обществените заплащания ще започне от началото на идната бюджетна година, с цел да се подсигурява нужната финансова резистентност. В  момента месечни обществени помощи получават към 25 000 души, разяснява през вчерашния ден законовите промени в студиото на Би Ти Ви общественият министър Бисер Петков. От думите му се разбра, че държавното управление дава отговор с тази смяна на критики от Брюксел, че у нас към този момент е трайна наклонността да понижава броят на подпомаганите хора и фамилии с месечни помощи макар високото равнище на беднотия.

В същото време обаче кабинетът дефинитивно одобри и друга смяна, която провокира рецензии от Европейския комитет по обществените права към Съвета на Европа. Занапред обществените помощи, както детските надбавки, се обвързват с постоянното посещаване на учебно заведение и спазването на имунизационния календар. Новите целеви групи, въведени с последните законови промени, са фамилиите с деца от 5- до 16-годишна възраст. Законодателят е стимулирал налагането на финансовата санкция не единствено като наказване на безотговорните родители, само че и като тласък да са по-ангажирани с образованието на децата си, а отсам и с понижаване на риска от отпадането им от учебно заведение.

САНКЦИИ

Ако децата не посещават просветителната система, фамилиите ще получават по-нисък коефициент за достъп до подкрепяне от страната - единствено 20 на 100 от обезпечения най-малък приход (ГМД). Ако не вървят постоянно, ще им се изплащат само 30 на 100 от обезпечения най-малък приход. Ако на детето не са осъществени наложителни имунизации и профилактични прегледи съобразно възрастта и здравословното му положение, помощите също ще се режат - в тази ситуация ще са в размер 30 на 100 от обезпечения най-малък приход. Различните категории семейства получават диференцирани помощи. Самотен родител на дете до 3 година да вземем за пример получава 120% от ГМД, или 225 лева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР