Размерът на държавната субсидия трябва да е такъв, че да

...
Размерът на държавната субсидия трябва да е такъв, че да
Коментари Харесай

Асоциация Прозрачност без граници: Партийна субсидия от 1 лев не е достатъчна

Размерът на държавната дотация би трябвало да е подобен, че да разрешава поддържане на партийни структури, осъществяване на предизборни акции и да защищава политическите партии от взаимозависимост от ползите на огромни корпорации. Изхождайки от тези три основни предпоставки, явно размер на държавната дотация от един лев не е задоволителен. Тази теза застъпи по време на среща с депутати от "БСП за България " Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници ". Нушева, дружно с преподавателя от Нов Български Университет доцент Добрин Канев срещнаха народните представители с експертната позиция за намаляването размера на партийната дотация.

Позицията е подкрепена от професионалната общественост, представлявана от Българска асоциация за политически науки. С отворено писмо до медиите специалистите показват паниката си от измененията в Закона за политическите партии и измененията в Закона за държавния бюджет, с които се понижава дотацията на партиите от 11 лв. на 1 лев.

По отношение на другия противоречив проблем, обвързван с възприемането на концепцията за прекосяване към по този начин наречения: "отворен вид финансиране " и "американски модел ", специалистите бяха безапелационни, че има основни разлики сред партиите в Европа и Съединени американски щати. Нушева бе безапелационна, че не е възможно финансиране от юридически лица, които извършват публични поръчки или имат договорни връзки с разнообразни институции.

Доц. Канев дефинира въведеното разбиране "отворен вид финансиране " като: "поредният политически евфемизъм " и уточни, че държавното финансиране се е наложило в Европа въз основата на добит мъчителен опит, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР